Hogyan írjunk egy tökéletes receptet

Úgy gondoljuk, hogy a Cookpad a legjobb hely a receptjeink megőrzéséhez, és  szintén a legjobb hely, hogy kedvenc receptjeinket megoszthassuk másokkal is! Ha azt szeretnénk, hogy receptjeink sikeresek legyenek és mások is elkészítsék, gondoskodnunk kell róla, hogy receptünk jó legyen!

Mit is jelent, hogy egy recept “jó”?

Amikor azt mondjuk “tökéletes recept”, az nem csak azt jelenti, hogy szép és finom, hanem, hogy mások érdeklődését is felkelti, érthető, pontos és a leírás alapján könnyen elkészíthető!

Lássuk hát, hogy mik is a sikeres recept ismérvei!

1. A recept neve

Ahhoz, hogy receptünket könnyen megtalálják mások is, a címének lényegretörőnek kell lennie. Azzonnal kell, hogy látszódjon, hogy milyen is ez az étel! Például, ha a recept neve: Fűszeres sertéshússal töltött, rántott palacsinta, ebből azonnal látszik, hogy mi is ez az étel. De, ha egy olyan nevet adunk egy receptnek, hogy :”Marika kedvence”, ebből senki nem fogja tudni mi is az valójában, és nem nézik meg a receptet!  Tehát mindig törekedjünk arra, hogy egy neve utaljon arra, hogy mi is van benne!

2. A recept története

Fontos, hogy írjuk meg a recept történetét egy pár mondatban, ezzel is felkelthetjük mások érdeklődését ezzel kapcsolatban. Lehet ez egy jópofa személyes sztori, családi történet, de leírhatjuk pl. az étel eredetét is. Pl. a Dobos torta, Dobos C. Józsefről, egy híres XIX. századi cukrászról kapta a nevét, és nem azért hívják így, mert olyan kemény karamell van a tetején, hogy akár dobolhatnánk is rajta. Fontos arra is figyelnünk, hogy a bevezetőszövegünk túl hosszú se legyen. Két-három mondat pont elég, hogy bemutassuk, amit szeretnénk.

3. Adagszám és az elkészítési idő

Fontos az adagszám és az elkészítési idő pontos megadása, mert sokan ez alapján döntik el, hogy egyáltalán lesz e ennyi idejük elkészíteni a receptet, vagy ez alapján számolják esetleg ki, hogy miből és mennyit kell vásárolniuk a piacon ehhez a recepthez. Ha nem pontosak ezek és receptünkkel csalódást okozunk másoknak, lehet, hogy legközelebb nem a mi receptünket válasszák!

4. Hozzávalók és azok mennyisége

Nagyon fontos, hogy egy receptben mindig pontosan adjuk meg a hozzávalók mértékegységét és mennyiségét. Sokan főzünk persze rutinból, érzésre tudjuk, hogy miből mennyit szoktunk beletenni egy adott ételbe, de egy kezdő háziasszonynak a pontatlan, a mennyiségek körülbelüli megadásával komoly fejfájást okozhatunk, és biztosan nem választja többé a mi receptünket. Tehát soha ne írjunk olyat egy recept hozzávalóihoz, hogy leheletnyi, egy kicsi, pici, egy kupicányi stb… Törekedjün mindig a mértékegységek pontos megadására, úgy, mint: g, dkg, kg, ml, dl, l stb…

Ha még soha nem mértük le a hozzávalókat, mert mindíg rutinból főzünk, akor ezt egyszer legalább tegyük meg, ha azt szeretnénk, hogy receptjeink népszerűek legyenek. Ha a megadott mennyiségek nem pontosak, a receptünk nem lesz jó, és csalódást okozhatunk azoknak, akik megtisztelnek minket azzal, hogy a mi receptünket választják.

5. A recept elkészítésének lépései

Az elkészítés pontos és precíz leírása az egyik legfontosabb lépés a recept sikerének érdekében. Nem szabad elfeletkeznünk arról, hogy receptünket olyanok is el akarják majd készíteni, akik még sosem főztek talán. Ezért ami nekünk természetes, pl. hogy, hogyan kell egy piskótát megsütni, az másoknak nem biztos, hogy az. Ezért, ha egy gyümölcstorta receptjét szeretnénk leírni, akkor írjuk le pontosan a tészta elkészítését is, és ne nagyoljuk el azzal, hogy pl. “piskótát készítünk a szokott módon”.  Ne próbáljunk más receptre hivatkozni, még akkor sem, ha az a saját receptünk. Nagyon fontos továbbá, hogy rövid érthető mondatokat írjunk minden lépéshez, a konyhatechnológia pontos leírásával. Törekedjünk arra, hogy az adott munkafázisokat logikusan, egymásra épülve, időrendben különítsük el egymástól. Legjobb, ha receptünket sikerül max. 10 lépésben leírnunk. Ha ennél több, az már a bonyolultság látszatát keltheti.

6. A recept fotója

A receptek kiválasztásakor a legtöbben a fotó alapján döntenek. Ezért fontos, hogy az elkészült ételről mindig szép, világos, és éles fotót készítsünk. A legjobb, ha a receptünk leírásához fázisfotókat is készítünk, ezzel még érdekesebbé, könnyen elkészíthetővé, ezáltal sikeressé tehetjük azt a Cookpaden! Mivel receptjeinket bármikor szerkeszthetjük, megtehetjük azt is, hogy a fázisfotókat csak később, akár hetek múlva, mikor az adott ételt újra elkészítettük, csak akkor tesszük fel a lépésekhez. Úgy készítsünk a receptünkről fotót, hogy a legjobb arcát mutassa. Pl. egy rakott krumpli lehet, hogy szebben mutat a tepsiben, mint amikor már tányérra szedtük, ilyenkor a tepsis fotót válasszuk főfotónak.

7. Fontos még…

Fontos még megemlíteni, hogy ne alkalmazzunk olyan konyhatechnológiai eljárásokat, melyek széles körben nem elterjedtek, vagy nem áll a legtöbb háztartás rendelkezésére. Pl. otthon kevesen sous-vide-álnak, nincs Thermomixerjük, vagy Paco-jet készülékük. Ezenkívül igyekezzünk olyan nyersanyagokkal főzni, melyeket bárhol meg tudunk vásárolni, és nem kell a világ másik felére utazni érte és nem kerül valami csillagászati összegbe!

A jó receptben igyekezzünk semmi olyat nem csinálni, ami másoknak nem biztos, hogy sikerül. Legyen ez konyhatechnológia, tálalás vagy bármi egyéb, ami a buktatója lehet egy jó receptnek.

Ha betartjuk ezeket a “szabályokat”, receptjeink jók és népszerűek lehetnek Cookpaden!

Jó főzést, fotózást és receptírást mindenkinek!

Hozzászólások letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: