
1. Így nevezd el a recepted
A recept neve legjobb ha tartalmazza magát az ételt amit elkészítettél. Tehát az “Apa kedvence” nem az igazi. De ha azt írod “Apa kedvenc carbonaraja” akkor már megtalálják akik carbonarát keresnek a Cookpaden. De a legjobb ha azt írod “Apa kedvenc carbonaraja spagettije” mert így azok is megtalálják akik carbonarát és azok is akik spagetti receptet keresnek. Ráadásul az is kiderül hogy ez nálatok a családfő kedvence! 🙂
2. Ez is szerepeljen a címben
Az elkészítés módjának ha fontos, jó ha szerepel a címben. Megint csak a carbonara példa. Ha az elkészült tésztát utána egy kivajazott jénaiban még a sütőben meg is pirítod, a címben ennek is jó ha szerepel. “Apa kedvenc carbonara spagettije, sütőben sütve”. Így akik a sütőben készült tésztákat keresik azoknak is meg tudod mutatni kedvenc fogásotokat. Ilyenek még pl. a “grillezett, pirított, főtt, sült, resztelt, abált, gőzölt, párolt, stb..” kulcsszavak is.
3. Glutén, laktóz vagy vegán? Szerepeljen a címben is!
Ha a recepted valamilyen diéta körébe tartozik, azt is pontosan írd a recept címében le. Pl.: “Apa kedvenc glutén, vagy laktózmentes carbonara spagettije”. Ilyenkor a hozzávalóknál is célszerű pontosan leírni hogy pl.: 500 g gluténmentes spagetti tészta, vagy 250 ml laktózmentes tejszín. A diétákat a címben pontosan célszerű megadni, pl.: nem jó egy becézett “vega”, érdemes inkább a “vegetáriánus” vagy ha kell a “vegán” szót használni a címben. Ilyenek továbbá a IR barát, Keto, Ketogén, Reg-Enor, Paleo, stb.
4. Miért fontos a pontos hozzávaló?
Figyelj, hogy minden összetevő amit a recept elkészítésekor használtál pontosan és helyesen írva legyen az összetevők között.
Pl.: 500 g spagetti tészta, 4 db tojássárgája, 250 g bacon vagy pancetta, 100 g Grana Padano vagy Parmezán sajt…stb. Így megtalálható lesz a receted azok számára, akik ezekre az összetevőkre (mivel ezek vannak otthon a hűtőben) keresnek receptet.
Továbbá ha lehet ne használj rövidítéseket, pl: “tojás s. reszelt parm. sajt, spag. tészta, f. bacon” mert ezeket a neked evidens rövidítéseket mások nem szükségszerűen használják.
5. Írd le hogyan készíted, lépésről-lépésre!
Nem utolsó sorban a leírás legjobb ha rövid, egyszerű, de lényegre törő. Szerepeljen benne minden hasznos információ ami ahhoz kell hogy mások is el tudják készíteni azt a receptet amit mi. Adjuk meg az edényeink méretét, a sütési hőmérsékleteket, főzési időket pontosan, és lehetőség szerint minden fontos lépésről készítsünk fázisfotót, így biztosan mindenki el fogja tudni készíteni receptünket.