Mexikói konyha 🌮🌯

A világon az olasz, francia, és a kínai konyha mellett talán a mexikói konyha az mellyel minden országban találkozhatunk, akár éttermek szintjén akár az otthoni főzés során. Népszerűségét, egyszerűségének és ízgazdagságának is köszönheti, nem beszélve arról hogy sok hozzávaló amit a mexikói konyha  használ megtalálható más országok konyhájában  is, hiszen Amerika felfedezése után számos zöldségféle innen indult világhódító útjára. A spanyol befolyás is jelentős Mexikóban, ezért sok európai hatás is érvényesül benne, ezért is népszerű a nyugati emberek számára.

A mexikói konyha jellemzően fűszeres, csípős, rengeteg íz van az ételekben, a csípős, a savanyú, az édeskés, a sós, kesernyés ízek mind mind megtalálhatóak.  A hosszan sült, vagy főtt, “mély” ízű ételeket gyakran friss ízű zöldségekkel, gyümölcsökkel friss fűszerekkel, limeal, teszik frissebbé, üdébbé. 

Az eredeti mexikói konyha mellett népszerű még a “tex-mex” irányzat is,- talán ez is a népszerűbb- ez pedig egy szerencsés keveredése a texasi és a mexikói konyhának. Kicsit talán tévesen de a tex-mex konyhát ismeri a világ mexikói konyhának. Ez persze nem baj, hiszen a tex-mex is mexikói alapokon nyugszik, talán csak kicsit érthetőbb pl. az európai ember számára. 

Tortilla lap (Photo by Louis Hansel on Unsplash)

Az eredeti mexikói konyha számos olyan hozzávalót is használ amitől itthon idegenkednénk, pl. különféle lárvák, kukacok, hangyatojás, kaktusz vagy egy speciális gomba által “megtámadott” kukorica, ezek a hozzávalók nehezen elérhetőek itthon. 

A mexikói konyha talán legnépszerűbb hozzávalója a tortilla lap ami egy vékony  kukorica vagy búzalisztből készült “lepény” amit utána számtalan módon használnak fel.Sütve, pirítva, töltve, feltekerve csak a képzeletünk szabhat határt hogy mi készítünk tortilla lapból. Ebből készül a  quesadillas, a burrito, enchiladas, vagy a legnépszerűbb taco

Számos receptet találtok a Cookpad magyarország oldalán is: 

https://cookpad.com/hu/kereses/taco

https://cookpad.com/hu/kereses/enchilada

https://cookpad.com/hu/kereses/burrito

https://cookpad.com/hu/kereses/quesadilla

A mexikói konyha jellegzetes zöldségféléi melyek hazánkban is könnyen hozzáférhetőek a különféle paprikák, a friss, szárított, vagy akár füstölt chili, különféle színű paradicsomok, kukorica, fekete bab, avokádó, friss koriander. 

Gyümölcsök közül számos trópusi gyümölcsöt használnak, itthon ezek közül talán a mangó, ananász, papaya, kókuszdió illetve a lime érhető el egyszerűbben. 

Húsfélék tekintetében nagy különbség nincs a hazai és a mexikói konyha között a sertés, marha, illetve a csirke a népszerű húsféle.

Meg kell említeni még a keserű csokoládét ami szintén népszerű Mexikóban, ebből készül az egyik leghíresebb mártás a mole.

A hazai szupermarketekben, fűszerboltokban pedig szinte minden fűszer elérhető, különfél zöldség konzervek, szószok, alapporok stb…

Ha inspoirálódnátok autentikus szerzőktől, látogassatok el a Cookpad mexikói oldalára az alábbi linkre kattintva: https://cookpad.com/mx

Ízutazás a világ körül – Első állomás: Mexikó

Utazz velünk a világ körül 🌎, különböző országok receptjeivel! 🍜🥘🍝🥧 Egy különleges, 10 részes videósorozatban mutatjuk be neked 10 ország 10 receptjét.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok országban van jelen, így Te is felfedezheted mit készítenek, mit szeretnek  enni az emberek a világ különböző pontjain. Vegyél részt a 10 hetes kihívásban, és szerezd meg a Cookpad különleges, ízutazó oklevelét! ✨📜

Olvasd el a részleteket és nézd meg az első receptvideót egy finom mexikói recepttel!

Hozzászólások letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: