Olasz konyha 🍝

A világnak talán nincs is olyan pontja ahol ne botlanánk egy olasz étterembe, vagy olyan élelmiszer üzlete ahol ne tudnánk egy doboz spagettit megvásárolni, hozzá egy doboz paradicsomkonzervvel. Kimondhatjuk hogy a világon az olasz konyha talán a legnépszerűbb és a legismertebb,  persze mindig a hazai mellett.

Ízutazásunkban egy spárgás rizottón keresztül próbáljuk azt a fontos tényt megmutatni, hogy persze sok más konyha mellett, de ez az olaszra különösen igaz, a lényeg mindig az egyszerűség, miközben a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk fel. A titok ilyen egyszerű, tartsatok velünk. 

Az olasz konyhát pár mondatban bemutatni lehet túlzott vállalkozás lenne több dolog miatt is. Az egyik hogy fantasztikusan sokszínű, minden tartománynak megvan a saját konyhája, Dél-Tiroltól Szicíliáig, a hegyvidéktől a tengerpartig. A másik pedig hogy szinte mindenkinek van valamiféle tapasztalata az olasz konyhával kapcsolatban, hiszen ismerjük a pizzát, tésztákat, rizottókat, fantasztikus édességeket mint a  tiramisu vagy a profiterol.
Én csak élményeimet, tapasztalataimat osztanám meg pár mondatban amit egy olasz szálloda konyháján szereztem mikor kezdő szakácsként ismerkedtem a szakmával Lido di Jesoloban.

A reggeli általában egy finom vanília krémes fánk, egy croissant és persze egy jó cappuccino. Ebédre egy egyszerűbb tészta, egy mozzarella paradicsommal,  egy tramezzini szendvics, vagy egy piadina pármai sonkával pont megteszi. 
Azt viszont biztosan kijelenthetjük hogy  olasz emberek számára a legfontosabb étkezés mindig a vacsora. Erre gondosan hagynak időt szinte mindig, általában este 8-9 körül kezdődik, és rendesen bele is nyúlik az éjszakába is.

A pizzát itt nem fogom említeni bár eredetileg klasszikusan vacsora étel, mikor még gyerekként a 80’-as években először jártam Olaszországban, délben még lehetetlen volt pizzához jutni. Később a 90’-es években az éttermekben kiírták “Pizza al mezzogiorno” tehát délben is van pizza. Manapság, inkább a turisták miatt természetessé vált, hogy pizzát egész nap ehetünk. 

Na és hogy miből is áll általában egy igazi olasz vacsora? Most ezt gondosan végig is nézzük! 🙂 

1. Az aperitivo, mindig valamilyen alacsony alkoholtartalmú, vagy alkoholmentes kesernyés savanykás ital, mint például a Martini, Cinzano, Campari szóda, Aperol spritz, egy könnyű prosecco (habzóbor, pezsgő) vagy egy alkoholmentes Crodino.

2. Az antipasto, szó szerint “étkezés előtt, melegen vagy hidegen, általában sajtból, sonkából, szeletelt kolbászból, szalámiból, pácolt zöldségből vagy halból, bruschettából és focacciából áll, de a jó minőségű olívaolajnak is itt a helye. Ez az étkezés kíséri az aperitivo elfogyasztását. 

3. Primo piatto, azaz az első fogás, legtöbbször valamilyen tészta, gnocchi, vagy rizottó, nagyon változatos feltétekkel, egészen egy egyszerű vajas, paradicsomos szósztól, legkülönlegesebb vadhúsos ragukon át a tenger gyümölcséig. Kicsit ritkábban, de a levesek is ide tartoznak, mondjuk egy finom tortellini in brodo (erőlevesben főtt töltött tészta) vagy a klasszikus zöldségleves a minestrone.

4.  Secondo piatto, azaz a második fogás. Na itt aztán kedvünkre válogathatunk attól függően hogy Olaszország mely régiójában vagyunk. Csirke, borjú sertés, vad húsok, de a ló, szicíliában pedig akár a szamárhús is megtalálható. A marhahús kevésbé, inkább az utóbbi pár tíz évben lett népszerű. A tengerparti vidékeken pedig szinte minden amit a tengerek adhatnak, halak, rákok, kagylók, tintahal, polip. Ezek általában nem agyon bonyolítva, egyszerűen sütve, főve grillezve kerülnek a tányérunkra.  

5. Contorno, a köret. Talán ez van a legkevésbé bonyolítva, többnyire saláta, párolt vagy grillezett zöldség esetleg sült burgonya. 

6. Dolce, az édesség. Itt olyan finomságok kerülnek az asztalra mint a Tiramisu, Panna cotta, Profiterol, Zuppa Inghlese. Az olasz desszertek könnyűek, de mindig nagyon ízesek, karakteresek.

7. Frutta, e formaggio gyümölcs és sajt. Mikor már úgy érezzük nem maradt hely másnak egy szelet görögdinnyét, sárgadinnyét, vagy egy fürt finom szőlőt még azért magunkba erőltethetünk és hozzá olyan sajtokat mint a híres Gorgonzola, Taleggio,  Fontina, vagy talán a legismertebb Parmigiano Reggiano (parmezán)

8. Espresso. Mivel az igazi espresso kávénak bár íze erős, koffein tartalma alacsony, nyugodtan még este 10-kor is megihatjuk, fogunk tudni nyugodtan aludni. 

9. Digestivo. Hát ez segít igazából az előző 8 pontot helyretenni bennünk. Lehet egy grappa (szőlőpálinka), amaro  (gyomorkeserű) sambuca (ánizslikőr) vagy egy könnyebb limoncello, azaz citromlikőr. Az én személyes kedvencem a sgroppino ami citromfagylaltból proseccoból, és egy kevés vodkából áll. 

Az olaszok úgy tartják “Buono primo é buono dolce”, tehát egy vacsora akkor az igazi ha jó az előétel, és jó a desszert. Ez keretbe is foglalja a tökéletes olasz vacsorát. 

Ha inspoirálódnátok autentikus szerzőktől, látogassatok el a Cookpad olasz oldalára az alábbi linkre kattintva: https://cookpad.com/it

Ízutazás a világ körül – Második állomás: Olaszország

Utazz velünk a világ körül 🌎, különböző országok receptjeivel! 🍜🥘🍝🥧 Egy különleges, 10 részes videósorozatban mutatjuk be neked 10 ország 10 receptjét.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok országban van jelen, így Te is felfedezheted mit készítenek, mit szeretnek  enni az emberek a világ különböző pontjain. Vegyél részt a 10 hetes kihívásban, és szerezd meg a Cookpad különleges, ízutazó oklevelét! ✨📜

Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom spárgás rizottó recepttel!

Hozzászólások letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: