
A vilĂĄgnak talĂĄn nincs is olyan pontja ahol ne botlanĂĄnk egy olasz Ă©tterembe, vagy olyan Ă©lelmiszer ĂŒzlete ahol ne tudnĂĄnk egy doboz spagettit megvĂĄsĂĄrolni, hozzĂĄ egy doboz paradicsomkonzervvel. Kimondhatjuk hogy a vilĂĄgon az olasz konyha talĂĄn a legnĂ©pszerƱbb Ă©s a legismertebb, persze mindig a hazai mellett.
ĂzutazĂĄsunkban egy spĂĄrgĂĄs rizottĂłn keresztĂŒl prĂłbĂĄljuk azt a fontos tĂ©nyt megmutatni, hogy persze sok mĂĄs konyha mellett, de ez az olaszra kĂŒlönösen igaz, a lĂ©nyeg mindig az egyszerƱsĂ©g, miközben a legjobb minĆsĂ©gƱ alapanyagokat hasznĂĄljuk fel. A titok ilyen egyszerƱ, tartsatok velĂŒnk.
Az olasz konyhĂĄt pĂĄr mondatban bemutatni lehet tĂșlzott vĂĄllalkozĂĄs lenne több dolog miatt is. Az egyik hogy fantasztikusan sokszĂnƱ, minden tartomĂĄnynak megvan a sajĂĄt konyhĂĄja, DĂ©l-TiroltĂłl SzicĂliĂĄig, a hegyvidĂ©ktĆl a tengerpartig. A mĂĄsik pedig hogy szinte mindenkinek van valamifĂ©le tapasztalata az olasz konyhĂĄval kapcsolatban, hiszen ismerjĂŒk a pizzĂĄt, tĂ©sztĂĄkat, rizottĂłkat, fantasztikus Ă©dessĂ©geket mint a tiramisu vagy a profiterol.
Ăn csak Ă©lmĂ©nyeimet, tapasztalataimat osztanĂĄm meg pĂĄr mondatban amit egy olasz szĂĄlloda konyhĂĄjĂĄn szereztem mikor kezdĆ szakĂĄcskĂ©nt ismerkedtem a szakmĂĄval Lido di Jesoloban.

A reggeli ĂĄltalĂĄban egy finom vanĂlia krĂ©mes fĂĄnk, egy croissant Ă©s persze egy jĂł cappuccino. EbĂ©dre egy egyszerƱbb tĂ©szta, egy mozzarella paradicsommal, egy tramezzini szendvics, vagy egy piadina pĂĄrmai sonkĂĄval pont megteszi.
Azt viszont biztosan kijelenthetjĂŒk hogy olasz emberek szĂĄmĂĄra a legfontosabb Ă©tkezĂ©s mindig a vacsora. Erre gondosan hagynak idĆt szinte mindig, ĂĄltalĂĄban este 8-9 körĂŒl kezdĆdik, Ă©s rendesen bele is nyĂșlik az Ă©jszakĂĄba is.
A pizzĂĄt itt nem fogom emlĂteni bĂĄr eredetileg klasszikusan vacsora Ă©tel, mikor mĂ©g gyerekkĂ©nt a 80â-as Ă©vekben elĆször jĂĄrtam OlaszorszĂĄgban, dĂ©lben mĂ©g lehetetlen volt pizzĂĄhoz jutni. KĂ©sĆbb a 90â-es Ă©vekben az Ă©ttermekben kiĂrtĂĄk âPizza al mezzogiornoâ tehĂĄt dĂ©lben is van pizza. ManapsĂĄg, inkĂĄbb a turistĂĄk miatt termĂ©szetessĂ© vĂĄlt, hogy pizzĂĄt egĂ©sz nap ehetĂŒnk.
Na Ă©s hogy mibĆl is ĂĄll ĂĄltalĂĄban egy igazi olasz vacsora? Most ezt gondosan vĂ©gig is nĂ©zzĂŒk! đ
1. Az aperitivo, mindig valamilyen alacsony alkoholtartalmĂș, vagy alkoholmentes kesernyĂ©s savanykĂĄs ital, mint pĂ©ldĂĄul a Martini, Cinzano, Campari szĂłda, Aperol spritz, egy könnyƱ prosecco (habzĂłbor, pezsgĆ) vagy egy alkoholmentes Crodino.
2. Az antipasto, szĂł szerint “Ă©tkezĂ©s elĆtt, melegen vagy hidegen, ĂĄltalĂĄban sajtbĂłl, sonkĂĄbĂłl, szeletelt kolbĂĄszbĂłl, szalĂĄmibĂłl, pĂĄcolt zöldsĂ©gbĆl vagy halbĂłl, bruschettĂĄbĂłl Ă©s focacciĂĄbĂłl ĂĄll, de a jĂł minĆsĂ©gƱ olĂvaolajnak is itt a helye. Ez az Ă©tkezĂ©s kĂsĂ©ri az aperitivo elfogyasztĂĄsĂĄt.
3. Primo piatto, azaz az elsĆ fogĂĄs, legtöbbször valamilyen tĂ©szta, gnocchi, vagy rizottĂł, nagyon vĂĄltozatos feltĂ©tekkel, egĂ©szen egy egyszerƱ vajas, paradicsomos szĂłsztĂłl, legkĂŒlönlegesebb vadhĂșsos ragukon ĂĄt a tenger gyĂŒmölcsĂ©ig. Kicsit ritkĂĄbban, de a levesek is ide tartoznak, mondjuk egy finom tortellini in brodo (erĆlevesben fĆtt töltött tĂ©szta) vagy a klasszikus zöldsĂ©gleves a minestrone.
4. Secondo piatto, azaz a mĂĄsodik fogĂĄs. Na itt aztĂĄn kedvĂŒnkre vĂĄlogathatunk attĂłl fĂŒggĆen hogy OlaszorszĂĄg mely rĂ©giĂłjĂĄban vagyunk. Csirke, borjĂș sertĂ©s, vad hĂșsok, de a lĂł, szicĂliĂĄban pedig akĂĄr a szamĂĄrhĂșs is megtalĂĄlhatĂł. A marhahĂșs kevĂ©sbĂ©, inkĂĄbb az utĂłbbi pĂĄr tĂz Ă©vben lett nĂ©pszerƱ. A tengerparti vidĂ©keken pedig szinte minden amit a tengerek adhatnak, halak, rĂĄkok, kagylĂłk, tintahal, polip. Ezek ĂĄltalĂĄban nem agyon bonyolĂtva, egyszerƱen sĂŒtve, fĆve grillezve kerĂŒlnek a tĂĄnyĂ©runkra.
5. Contorno, a köret. TalĂĄn ez van a legkevĂ©sbĂ© bonyolĂtva, többnyire salĂĄta, pĂĄrolt vagy grillezett zöldsĂ©g esetleg sĂŒlt burgonya.
6. Dolce, az Ă©dessĂ©g. Itt olyan finomsĂĄgok kerĂŒlnek az asztalra mint a Tiramisu, Panna cotta, Profiterol, Zuppa Inghlese. Az olasz desszertek könnyƱek, de mindig nagyon Ăzesek, karakteresek.
7. Frutta, e formaggio gyĂŒmölcs Ă©s sajt. Mikor mĂĄr Ășgy Ă©rezzĂŒk nem maradt hely mĂĄsnak egy szelet görögdinnyĂ©t, sĂĄrgadinnyĂ©t, vagy egy fĂŒrt finom szĆlĆt mĂ©g azĂ©rt magunkba erĆltethetĂŒnk Ă©s hozzĂĄ olyan sajtokat mint a hĂres Gorgonzola, Taleggio, Fontina, vagy talĂĄn a legismertebb Parmigiano Reggiano (parmezĂĄn)
8. Espresso. Mivel az igazi espresso kĂĄvĂ©nak bĂĄr Ăze erĆs, koffein tartalma alacsony, nyugodtan mĂ©g este 10-kor is megihatjuk, fogunk tudni nyugodtan aludni.
9. Digestivo. HĂĄt ez segĂt igazĂĄbĂłl az elĆzĆ 8 pontot helyretenni bennĂŒnk. Lehet egy grappa (szĆlĆpĂĄlinka), amaro (gyomorkeserƱ) sambuca (ĂĄnizslikĆr) vagy egy könnyebb limoncello, azaz citromlikĆr. Az Ă©n szemĂ©lyes kedvencem a sgroppino ami citromfagylaltbĂłl proseccobĂłl, Ă©s egy kevĂ©s vodkĂĄbĂłl ĂĄll.
Az olaszok Ășgy tartjĂĄk âBuono primo Ă© buono dolceâ, tehĂĄt egy vacsora akkor az igazi ha jĂł az elĆĂ©tel, Ă©s jĂł a desszert. Ez keretbe is foglalja a tökĂ©letes olasz vacsorĂĄt.
Ha inspoirĂĄlĂłdnĂĄtok autentikus szerzĆktĆl, lĂĄtogassatok el a Cookpad olasz oldalĂĄra az alĂĄbbi linkre kattintva: https://cookpad.com/it
ĂzutazĂĄs a vilĂĄg körĂŒl – MĂĄsodik ĂĄllomĂĄs: OlaszorszĂĄg

Utazz velĂŒnk a vilĂĄg körĂŒl đ, kĂŒlönbözĆ orszĂĄgok receptjeivel! đđ„đđ„§ Egy kĂŒlönleges, 10 rĂ©szes videĂłsorozatban mutatjuk be neked 10 orszĂĄg 10 receptjĂ©t.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok orszĂĄgban van jelen, Ăgy Te is felfedezheted mit kĂ©szĂtenek, mit szeretnek enni az emberek a vilĂĄg kĂŒlönbözĆ pontjain. VegyĂ©l rĂ©szt a 10 hetes kihĂvĂĄsban, Ă©s szerezd meg a Cookpad kĂŒlönleges, ĂzutazĂł oklevelĂ©t! âšđ
Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom spårgås rizottó recepttel!