Olasz konyha 🍝

A vilĂĄgnak talĂĄn nincs is olyan pontja ahol ne botlanĂĄnk egy olasz Ă©tterembe, vagy olyan Ă©lelmiszer ĂŒzlete ahol ne tudnĂĄnk egy doboz spagettit megvĂĄsĂĄrolni, hozzĂĄ egy doboz paradicsomkonzervvel. Kimondhatjuk hogy a vilĂĄgon az olasz konyha talĂĄn a legnĂ©pszerƱbb Ă©s a legismertebb,  persze mindig a hazai mellett.

ÍzutazĂĄsunkban egy spĂĄrgĂĄs rizottĂłn keresztĂŒl prĂłbĂĄljuk azt a fontos tĂ©nyt megmutatni, hogy persze sok mĂĄs konyha mellett, de ez az olaszra kĂŒlönösen igaz, a lĂ©nyeg mindig az egyszerƱsĂ©g, miközben a legjobb minƑsĂ©gƱ alapanyagokat hasznĂĄljuk fel. A titok ilyen egyszerƱ, tartsatok velĂŒnk. 

Az olasz konyhĂĄt pĂĄr mondatban bemutatni lehet tĂșlzott vĂĄllalkozĂĄs lenne több dolog miatt is. Az egyik hogy fantasztikusan sokszĂ­nƱ, minden tartomĂĄnynak megvan a sajĂĄt konyhĂĄja, DĂ©l-TiroltĂłl SzicĂ­liĂĄig, a hegyvidĂ©ktƑl a tengerpartig. A mĂĄsik pedig hogy szinte mindenkinek van valamifĂ©le tapasztalata az olasz konyhĂĄval kapcsolatban, hiszen ismerjĂŒk a pizzĂĄt, tĂ©sztĂĄkat, rizottĂłkat, fantasztikus Ă©dessĂ©geket mint a  tiramisu vagy a profiterol.
Én csak Ă©lmĂ©nyeimet, tapasztalataimat osztanĂĄm meg pĂĄr mondatban amit egy olasz szĂĄlloda konyhĂĄjĂĄn szereztem mikor kezdƑ szakĂĄcskĂ©nt ismerkedtem a szakmĂĄval Lido di Jesoloban.

A reggeli ĂĄltalĂĄban egy finom vanĂ­lia krĂ©mes fĂĄnk, egy croissant Ă©s persze egy jĂł cappuccino. EbĂ©dre egy egyszerƱbb tĂ©szta, egy mozzarella paradicsommal,  egy tramezzini szendvics, vagy egy piadina pĂĄrmai sonkĂĄval pont megteszi. 
Azt viszont biztosan kijelenthetjĂŒk hogy  olasz emberek szĂĄmĂĄra a legfontosabb Ă©tkezĂ©s mindig a vacsora. Erre gondosan hagynak idƑt szinte mindig, ĂĄltalĂĄban este 8-9 körĂŒl kezdƑdik, Ă©s rendesen bele is nyĂșlik az Ă©jszakĂĄba is.

A pizzĂĄt itt nem fogom emlĂ­teni bĂĄr eredetileg klasszikusan vacsora Ă©tel, mikor mĂ©g gyerekkĂ©nt a 80’-as Ă©vekben elƑször jĂĄrtam OlaszorszĂĄgban, dĂ©lben mĂ©g lehetetlen volt pizzĂĄhoz jutni. KĂ©sƑbb a 90’-es Ă©vekben az Ă©ttermekben kiĂ­rtĂĄk “Pizza al mezzogiorno” tehĂĄt dĂ©lben is van pizza. ManapsĂĄg, inkĂĄbb a turistĂĄk miatt termĂ©szetessĂ© vĂĄlt, hogy pizzĂĄt egĂ©sz nap ehetĂŒnk. 

Na Ă©s hogy mibƑl is ĂĄll ĂĄltalĂĄban egy igazi olasz vacsora? Most ezt gondosan vĂ©gig is nĂ©zzĂŒk! 🙂 

1. Az aperitivo, mindig valamilyen alacsony alkoholtartalmĂș, vagy alkoholmentes kesernyĂ©s savanykĂĄs ital, mint pĂ©ldĂĄul a Martini, Cinzano, Campari szĂłda, Aperol spritz, egy könnyƱ prosecco (habzĂłbor, pezsgƑ) vagy egy alkoholmentes Crodino.

2. Az antipasto, szĂł szerint “Ă©tkezĂ©s elƑtt, melegen vagy hidegen, ĂĄltalĂĄban sajtbĂłl, sonkĂĄbĂłl, szeletelt kolbĂĄszbĂłl, szalĂĄmibĂłl, pĂĄcolt zöldsĂ©gbƑl vagy halbĂłl, bruschettĂĄbĂłl Ă©s focacciĂĄbĂłl ĂĄll, de a jĂł minƑsĂ©gƱ olĂ­vaolajnak is itt a helye. Ez az Ă©tkezĂ©s kĂ­sĂ©ri az aperitivo elfogyasztĂĄsĂĄt. 

3. Primo piatto, azaz az elsƑ fogĂĄs, legtöbbször valamilyen tĂ©szta, gnocchi, vagy rizottĂł, nagyon vĂĄltozatos feltĂ©tekkel, egĂ©szen egy egyszerƱ vajas, paradicsomos szĂłsztĂłl, legkĂŒlönlegesebb vadhĂșsos ragukon ĂĄt a tenger gyĂŒmölcsĂ©ig. Kicsit ritkĂĄbban, de a levesek is ide tartoznak, mondjuk egy finom tortellini in brodo (erƑlevesben fƑtt töltött tĂ©szta) vagy a klasszikus zöldsĂ©gleves a minestrone.

4.  Secondo piatto, azaz a mĂĄsodik fogĂĄs. Na itt aztĂĄn kedvĂŒnkre vĂĄlogathatunk attĂłl fĂŒggƑen hogy OlaszorszĂĄg mely rĂ©giĂłjĂĄban vagyunk. Csirke, borjĂș sertĂ©s, vad hĂșsok, de a lĂł, szicĂ­liĂĄban pedig akĂĄr a szamĂĄrhĂșs is megtalĂĄlhatĂł. A marhahĂșs kevĂ©sbĂ©, inkĂĄbb az utĂłbbi pĂĄr tĂ­z Ă©vben lett nĂ©pszerƱ. A tengerparti vidĂ©keken pedig szinte minden amit a tengerek adhatnak, halak, rĂĄkok, kagylĂłk, tintahal, polip. Ezek ĂĄltalĂĄban nem agyon bonyolĂ­tva, egyszerƱen sĂŒtve, fƑve grillezve kerĂŒlnek a tĂĄnyĂ©runkra.  

5. Contorno, a köret. TalĂĄn ez van a legkevĂ©sbĂ© bonyolĂ­tva, többnyire salĂĄta, pĂĄrolt vagy grillezett zöldsĂ©g esetleg sĂŒlt burgonya. 

6. Dolce, az Ă©dessĂ©g. Itt olyan finomsĂĄgok kerĂŒlnek az asztalra mint a Tiramisu, Panna cotta, Profiterol, Zuppa Inghlese. Az olasz desszertek könnyƱek, de mindig nagyon Ă­zesek, karakteresek.

7. Frutta, e formaggio gyĂŒmölcs Ă©s sajt. Mikor mĂĄr Ășgy Ă©rezzĂŒk nem maradt hely mĂĄsnak egy szelet görögdinnyĂ©t, sĂĄrgadinnyĂ©t, vagy egy fĂŒrt finom szƑlƑt mĂ©g azĂ©rt magunkba erƑltethetĂŒnk Ă©s hozzĂĄ olyan sajtokat mint a hĂ­res Gorgonzola, Taleggio,  Fontina, vagy talĂĄn a legismertebb Parmigiano Reggiano (parmezĂĄn)

8. Espresso. Mivel az igazi espresso kĂĄvĂ©nak bĂĄr Ă­ze erƑs, koffein tartalma alacsony, nyugodtan mĂ©g este 10-kor is megihatjuk, fogunk tudni nyugodtan aludni. 

9. Digestivo. HĂĄt ez segĂ­t igazĂĄbĂłl az elƑzƑ 8 pontot helyretenni bennĂŒnk. Lehet egy grappa (szƑlƑpĂĄlinka), amaro  (gyomorkeserƱ) sambuca (ĂĄnizslikƑr) vagy egy könnyebb limoncello, azaz citromlikƑr. Az Ă©n szemĂ©lyes kedvencem a sgroppino ami citromfagylaltbĂłl proseccobĂłl, Ă©s egy kevĂ©s vodkĂĄbĂłl ĂĄll. 

Az olaszok Ășgy tartjĂĄk “Buono primo Ă© buono dolce”, tehĂĄt egy vacsora akkor az igazi ha jĂł az elƑétel, Ă©s jĂł a desszert. Ez keretbe is foglalja a tökĂ©letes olasz vacsorĂĄt. 

Ha inspoirálódnátok autentikus szerzƑktƑl, látogassatok el a Cookpad olasz oldalára az alábbi linkre kattintva: https://cookpad.com/it

ÍzutazĂĄs a vilĂĄg körĂŒl – MĂĄsodik ĂĄllomĂĄs: OlaszorszĂĄg

Utazz velĂŒnk a vilĂĄg körĂŒl 🌎, kĂŒlönbözƑ orszĂĄgok receptjeivel! đŸœđŸ„˜đŸđŸ„§ Egy kĂŒlönleges, 10 rĂ©szes videĂłsorozatban mutatjuk be neked 10 orszĂĄg 10 receptjĂ©t.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok orszĂĄgban van jelen, Ă­gy Te is felfedezheted mit kĂ©szĂ­tenek, mit szeretnek  enni az emberek a vilĂĄg kĂŒlönbözƑ pontjain. VegyĂ©l rĂ©szt a 10 hetes kihĂ­vĂĄsban, Ă©s szerezd meg a Cookpad kĂŒlönleges, Ă­zutazĂł oklevelĂ©t! ✹📜

Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom spårgås rizottó recepttel!

HozzĂĄszĂłlĂĄsok letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: