A francia konyha 🥣🥘🥐

Paul Bocuse, Alain Ducasse, August Escoffier, Joel Robuchon… és még sorolhatnánk azokat a neveket akik miatt a francia konyha a legnagyobb lett a világon. Persze a japán, kínai,thai, spanyol még és sok sok nemzetnek csodálatos gasztronómiája van de mégis a francia gyakorolta a legnagyobb hatást a világ gasztronómiájára. Nem is kell a legjobban szeretni, de ismerni érdemes mert rengeteg dolog tanulható a francia konyhaművészetből. Ízutazásunk következő országa Franciaország, tartsatok velünk, és mutassuk meg itt, mi Cookpad szerzők, közösségünknek Francia receptjeinket.

Az étkezések Franciaországban jellemzően tartalmasak mégis kalóriaszegényebbek mint amit itt megszoktunk Magyarországon. A reggelik általában egy kakaóból vagy egy könnyű tejeskávéból (café au lait) állnak, ami mellé nem maradhat el a híres péksütemény a croissant, és mellé eper, barack, és narancsdzsem. És persze a vaj, nem margarin, hangsúlyozom vaj!  

A klasszikus ebédek mára alkalmazkodtak a modernebb pörgős élethez. A szendvics amit bagettben szolgálnak fel, vagy egy gyors saláta, mindennapi ebédek része, de igazából még mindig a klasszikus bisztrók szolgálnak az ebédek helyszínéül. Itt egyszerűbb, de nagyon finom, 1-2 fogásos ebédeket szolgálnak fel. Könnyebb húsok, salátával, halak, vegyes ízelítő sajtokból, felvágottakból, és a végén egy könnyű desszert. Olyan séfek lettek világhírűek, a francia bisztrók világából mint pl. Antony Bourdin.

A legnagyobb szerepe hasonlóan híres konyhákhoz, a vacsorának van.  Akár otthon, akár Michelin csillagos étteremben, akár egy Marseille-i halász kocsmában vacsorázunk minimum 4 féle fogást kell megkóstolnunk. 

Leves nem kerül gyakran az asztalra, az is inkább csak a hűvösebb napokon, mégis talán az egyik leg ikonikusabb francia étel a híres hagymaleves, amely az egész világon ismert, vagy a híres marseille-i halleves a bouillabaisse.

Egy átlagos, nem ünnepi vacsora is egy könnyű előétellel kezdődik, amit egy húsétel követ, majd gyümölcs, sajt, és egy finom desszert. Az egészet pedig szinte mindig borral kísérik.

Az olyan különlegességeket mint az osztriga, libamáj, tenger gyümölcsei, különféle töltött szárnyasok, inkább hétvégén, és ünnepnapokon fogyasztanak, de hát egy franciának szinte minden étkezés ünnep.

A klaasszikus francia konyhától,  amire a mély ízek, krémes vajas állagok, egyfajta, nehézség, komolyság a jellemző, kicsit elkülönül a mediterrán provance-i konyha.  A provence-i konyhát egyfajta játékosság, az ízek szivárvány színű sok színessége jellemzi. Több zöldség, sok-sok friss zöldfűszer, könnyebb húsok, főleg halak találhatóak itt meg. Jobban megkülönböztetni nem is lehetne a két francia konyhát mint a vaj, és az olívaolaj. Mindkettő istenien finom, imádjuk, nem tudnánk eldönteni melyiket is szeretjük jobban, de azért mégis csak más. És itt az olívaolaj jellemzi a provance-i konyhát.

És hogy mik azok a klasszikus francia fogások amiket feltétlenül meg kell kóstolni, és itt a magyar Cookpaden is találunk hozzá recepteket: 

Francia hagymaleves https://cookpad.com/hu/receptek/3683102-francia-hagymaleves

Quiche https://cookpad.com/hu/receptek/14928795-spargas-francia-lepeny-quiche

Coq au vin https://cookpad.com/hu/receptek/2182174-coq-au-vin-kakas-vorosborban

Coquilles St. Jacques https://cookpad.com/hu/receptek/2218584-fesukagylo-mornay-martasban

Ratatouille https://cookpad.com/hu/receptek/1926027-ratatouille-avagy-lecso

Beuf Bourguignon https://cookpad.com/hu/receptek/12804645-burgundi-marhapofa

Creme brulée https://cookpad.com/hu/receptek/1926077-creme-brulee

Macaron https://cookpad.com/hu/receptek/14483143-makos-macaron-etcsokolades-ganacheval

Csak hogy egy párat említsünk a sok különlegességből. De ha autentikus francia receptekre vagytok kíváncsiak, francia szerzők tollából, látogassatok el a Cookpad francia oldalára: https://cookpad.com/fr

Ízutazás a világ körül – Harmadik állomás: Franciaország

Utazz velünk a világ körül 🌎, különböző országok receptjeivel! 🍜🥘🍝🥧 Egy különleges, 10 részes videósorozatban mutatjuk be neked 10 ország 10 receptjét.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok országban van jelen, így Te is felfedezheted mit készítenek, mit szeretnek  enni az emberek a világ különböző pontjain. Vegyél részt a 10 hetes kihívásban, és szerezd meg a Cookpad különleges, ízutazó oklevelét! ✨📜

Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom francia hagymaleves recepttel!

Hozzászólások letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: