A francia konyha đŸ„ŁđŸ„˜đŸ„

Paul Bocuse, Alain Ducasse, August Escoffier, Joel Robuchon
 Ă©s mĂ©g sorolhatnĂĄnk azokat a neveket akik miatt a francia konyha a legnagyobb lett a vilĂĄgon. Persze a japĂĄn, kĂ­nai,thai, spanyol mĂ©g Ă©s sok sok nemzetnek csodĂĄlatos gasztronĂłmiĂĄja van de mĂ©gis a francia gyakorolta a legnagyobb hatĂĄst a vilĂĄg gasztronĂłmiĂĄjĂĄra. Nem is kell a legjobban szeretni, de ismerni Ă©rdemes mert rengeteg dolog tanulhatĂł a francia konyhamƱvĂ©szetbƑl. ÍzutazĂĄsunk következƑ orszĂĄga FranciaorszĂĄg, tartsatok velĂŒnk, Ă©s mutassuk meg itt, mi Cookpad szerzƑk, közössĂ©gĂŒnknek Francia receptjeinket.

Az Ă©tkezĂ©sek FranciaorszĂĄgban jellemzƑen tartalmasak mĂ©gis kalĂłriaszegĂ©nyebbek mint amit itt megszoktunk MagyarorszĂĄgon. A reggelik ĂĄltalĂĄban egy kakaĂłbĂłl vagy egy könnyƱ tejeskĂĄvĂ©bĂłl (cafĂ© au lait) ĂĄllnak, ami mellĂ© nem maradhat el a hĂ­res pĂ©ksĂŒtemĂ©ny a croissant, Ă©s mellĂ© eper, barack, Ă©s narancsdzsem. És persze a vaj, nem margarin, hangsĂșlyozom vaj!  

A klasszikus ebĂ©dek mĂĄra alkalmazkodtak a modernebb pörgƑs Ă©lethez. A szendvics amit bagettben szolgĂĄlnak fel, vagy egy gyors salĂĄta, mindennapi ebĂ©dek rĂ©sze, de igazĂĄbĂłl mĂ©g mindig a klasszikus bisztrĂłk szolgĂĄlnak az ebĂ©dek helyszĂ­nĂ©ĂŒl. Itt egyszerƱbb, de nagyon finom, 1-2 fogĂĄsos ebĂ©deket szolgĂĄlnak fel. Könnyebb hĂșsok, salĂĄtĂĄval, halak, vegyes Ă­zelĂ­tƑ sajtokbĂłl, felvĂĄgottakbĂłl, Ă©s a vĂ©gĂ©n egy könnyƱ desszert. Olyan sĂ©fek lettek vilĂĄghĂ­rƱek, a francia bisztrĂłk vilĂĄgĂĄbĂłl mint pl. Antony Bourdin.

A legnagyobb szerepe hasonlĂłan hĂ­res konyhĂĄkhoz, a vacsorĂĄnak van.  AkĂĄr otthon, akĂĄr Michelin csillagos Ă©tteremben, akĂĄr egy Marseille-i halĂĄsz kocsmĂĄban vacsorĂĄzunk minimum 4 fĂ©le fogĂĄst kell megkĂłstolnunk. 

Leves nem kerĂŒl gyakran az asztalra, az is inkĂĄbb csak a hƱvösebb napokon, mĂ©gis talĂĄn az egyik leg ikonikusabb francia Ă©tel a hĂ­res hagymaleves, amely az egĂ©sz vilĂĄgon ismert, vagy a hĂ­res marseille-i halleves a bouillabaisse.

Egy ĂĄtlagos, nem ĂŒnnepi vacsora is egy könnyƱ elƑétellel kezdƑdik, amit egy hĂșsĂ©tel követ, majd gyĂŒmölcs, sajt, Ă©s egy finom desszert. Az egĂ©szet pedig szinte mindig borral kĂ­sĂ©rik.

Az olyan kĂŒlönlegessĂ©geket mint az osztriga, libamĂĄj, tenger gyĂŒmölcsei, kĂŒlönfĂ©le töltött szĂĄrnyasok, inkĂĄbb hĂ©tvĂ©gĂ©n, Ă©s ĂŒnnepnapokon fogyasztanak, de hĂĄt egy franciĂĄnak szinte minden Ă©tkezĂ©s ĂŒnnep.

A klaasszikus francia konyhĂĄtĂłl,  amire a mĂ©ly Ă­zek, krĂ©mes vajas ĂĄllagok, egyfajta, nehĂ©zsĂ©g, komolysĂĄg a jellemzƑ, kicsit elkĂŒlönĂŒl a mediterrĂĄn provance-i konyha.  A provence-i konyhĂĄt egyfajta jĂĄtĂ©kossĂĄg, az Ă­zek szivĂĄrvĂĄny szĂ­nƱ sok szĂ­nessĂ©ge jellemzi. Több zöldsĂ©g, sok-sok friss zöldfƱszer, könnyebb hĂșsok, fƑleg halak talĂĄlhatĂłak itt meg. Jobban megkĂŒlönböztetni nem is lehetne a kĂ©t francia konyhĂĄt mint a vaj, Ă©s az olĂ­vaolaj. MindkettƑ istenien finom, imĂĄdjuk, nem tudnĂĄnk eldönteni melyiket is szeretjĂŒk jobban, de azĂ©rt mĂ©gis csak mĂĄs. És itt az olĂ­vaolaj jellemzi a provance-i konyhĂĄt.

És hogy mik azok a klasszikus francia fogĂĄsok amiket feltĂ©tlenĂŒl meg kell kĂłstolni, Ă©s itt a magyar Cookpaden is talĂĄlunk hozzĂĄ recepteket: 

Francia hagymaleves https://cookpad.com/hu/receptek/3683102-francia-hagymaleves

Quiche https://cookpad.com/hu/receptek/14928795-spargas-francia-lepeny-quiche

Coq au vin https://cookpad.com/hu/receptek/2182174-coq-au-vin-kakas-vorosborban

Coquilles St. Jacques https://cookpad.com/hu/receptek/2218584-fesukagylo-mornay-martasban

Ratatouille https://cookpad.com/hu/receptek/1926027-ratatouille-avagy-lecso

Beuf Bourguignon https://cookpad.com/hu/receptek/12804645-burgundi-marhapofa

Creme brulée https://cookpad.com/hu/receptek/1926077-creme-brulee

Macaron https://cookpad.com/hu/receptek/14483143-makos-macaron-etcsokolades-ganacheval

Csak hogy egy pĂĄrat emlĂ­tsĂŒnk a sok kĂŒlönlegessĂ©gbƑl. De ha autentikus francia receptekre vagytok kĂ­vĂĄncsiak, francia szerzƑk tollĂĄbĂłl, lĂĄtogassatok el a Cookpad francia oldalĂĄra: https://cookpad.com/fr

ÍzutazĂĄs a vilĂĄg körĂŒl – Harmadik ĂĄllomĂĄs: FranciaorszĂĄg

Utazz velĂŒnk a vilĂĄg körĂŒl 🌎, kĂŒlönbözƑ orszĂĄgok receptjeivel! đŸœđŸ„˜đŸđŸ„§ Egy kĂŒlönleges, 10 rĂ©szes videĂłsorozatban mutatjuk be neked 10 orszĂĄg 10 receptjĂ©t.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok orszĂĄgban van jelen, Ă­gy Te is felfedezheted mit kĂ©szĂ­tenek, mit szeretnek  enni az emberek a vilĂĄg kĂŒlönbözƑ pontjain. VegyĂ©l rĂ©szt a 10 hetes kihĂ­vĂĄsban, Ă©s szerezd meg a Cookpad kĂŒlönleges, Ă­zutazĂł oklevelĂ©t! ✹📜

Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom francia hagymaleves recepttel!

HozzĂĄszĂłlĂĄsok letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: