Paul Bocuse, Alain Ducasse, August Escoffier, Joel Robuchon⊠és mĂ©g sorolhatnĂĄnk azokat a neveket akik miatt a francia konyha a legnagyobb lett a vilĂĄgon. Persze a japĂĄn, kĂnai,thai, spanyol mĂ©g Ă©s sok sok nemzetnek csodĂĄlatos gasztronĂłmiĂĄja van de mĂ©gis a francia gyakorolta a legnagyobb hatĂĄst a vilĂĄg gasztronĂłmiĂĄjĂĄra. Nem is kell a legjobban szeretni, de ismerni Ă©rdemes mert rengeteg dolog tanulhatĂł a francia konyhamƱvĂ©szetbĆl. ĂzutazĂĄsunk következĆ orszĂĄga FranciaorszĂĄg, tartsatok velĂŒnk, Ă©s mutassuk meg itt, mi Cookpad szerzĆk, közössĂ©gĂŒnknek Francia receptjeinket.
Az Ă©tkezĂ©sek FranciaorszĂĄgban jellemzĆen tartalmasak mĂ©gis kalĂłriaszegĂ©nyebbek mint amit itt megszoktunk MagyarorszĂĄgon. A reggelik ĂĄltalĂĄban egy kakaĂłbĂłl vagy egy könnyƱ tejeskĂĄvĂ©bĂłl (cafĂ© au lait) ĂĄllnak, ami mellĂ© nem maradhat el a hĂres pĂ©ksĂŒtemĂ©ny a croissant, Ă©s mellĂ© eper, barack, Ă©s narancsdzsem. Ăs persze a vaj, nem margarin, hangsĂșlyozom vaj!
A klasszikus ebĂ©dek mĂĄra alkalmazkodtak a modernebb pörgĆs Ă©lethez. A szendvics amit bagettben szolgĂĄlnak fel, vagy egy gyors salĂĄta, mindennapi ebĂ©dek rĂ©sze, de igazĂĄbĂłl mĂ©g mindig a klasszikus bisztrĂłk szolgĂĄlnak az ebĂ©dek helyszĂnĂ©ĂŒl. Itt egyszerƱbb, de nagyon finom, 1-2 fogĂĄsos ebĂ©deket szolgĂĄlnak fel. Könnyebb hĂșsok, salĂĄtĂĄval, halak, vegyes ĂzelĂtĆ sajtokbĂłl, felvĂĄgottakbĂłl, Ă©s a vĂ©gĂ©n egy könnyƱ desszert. Olyan sĂ©fek lettek vilĂĄghĂrƱek, a francia bisztrĂłk vilĂĄgĂĄbĂłl mint pl. Antony Bourdin.
A legnagyobb szerepe hasonlĂłan hĂres konyhĂĄkhoz, a vacsorĂĄnak van. AkĂĄr otthon, akĂĄr Michelin csillagos Ă©tteremben, akĂĄr egy Marseille-i halĂĄsz kocsmĂĄban vacsorĂĄzunk minimum 4 fĂ©le fogĂĄst kell megkĂłstolnunk.
Leves nem kerĂŒl gyakran az asztalra, az is inkĂĄbb csak a hƱvösebb napokon, mĂ©gis talĂĄn az egyik leg ikonikusabb francia Ă©tel a hĂres hagymaleves, amely az egĂ©sz vilĂĄgon ismert, vagy a hĂres marseille-i halleves a bouillabaisse.
Egy ĂĄtlagos, nem ĂŒnnepi vacsora is egy könnyƱ elĆĂ©tellel kezdĆdik, amit egy hĂșsĂ©tel követ, majd gyĂŒmölcs, sajt, Ă©s egy finom desszert. Az egĂ©szet pedig szinte mindig borral kĂsĂ©rik.
Az olyan kĂŒlönlegessĂ©geket mint az osztriga, libamĂĄj, tenger gyĂŒmölcsei, kĂŒlönfĂ©le töltött szĂĄrnyasok, inkĂĄbb hĂ©tvĂ©gĂ©n, Ă©s ĂŒnnepnapokon fogyasztanak, de hĂĄt egy franciĂĄnak szinte minden Ă©tkezĂ©s ĂŒnnep.
A klaasszikus francia konyhĂĄtĂłl, amire a mĂ©ly Ăzek, krĂ©mes vajas ĂĄllagok, egyfajta, nehĂ©zsĂ©g, komolysĂĄg a jellemzĆ, kicsit elkĂŒlönĂŒl a mediterrĂĄn provance-i konyha. A provence-i konyhĂĄt egyfajta jĂĄtĂ©kossĂĄg, az Ăzek szivĂĄrvĂĄny szĂnƱ sok szĂnessĂ©ge jellemzi. Több zöldsĂ©g, sok-sok friss zöldfƱszer, könnyebb hĂșsok, fĆleg halak talĂĄlhatĂłak itt meg. Jobban megkĂŒlönböztetni nem is lehetne a kĂ©t francia konyhĂĄt mint a vaj, Ă©s az olĂvaolaj. MindkettĆ istenien finom, imĂĄdjuk, nem tudnĂĄnk eldönteni melyiket is szeretjĂŒk jobban, de azĂ©rt mĂ©gis csak mĂĄs. Ăs itt az olĂvaolaj jellemzi a provance-i konyhĂĄt.
Ăs hogy mik azok a klasszikus francia fogĂĄsok amiket feltĂ©tlenĂŒl meg kell kĂłstolni, Ă©s itt a magyar Cookpaden is talĂĄlunk hozzĂĄ recepteket:
Francia hagymaleves https://cookpad.com/hu/receptek/3683102-francia-hagymaleves
Quiche https://cookpad.com/hu/receptek/14928795-spargas-francia-lepeny-quiche
Coq au vin https://cookpad.com/hu/receptek/2182174-coq-au-vin-kakas-vorosborban
Coquilles St. Jacques https://cookpad.com/hu/receptek/2218584-fesukagylo-mornay-martasban
Ratatouille https://cookpad.com/hu/receptek/1926027-ratatouille-avagy-lecso
Beuf Bourguignon https://cookpad.com/hu/receptek/12804645-burgundi-marhapofa
Creme brulée https://cookpad.com/hu/receptek/1926077-creme-brulee
Macaron https://cookpad.com/hu/receptek/14483143-makos-macaron-etcsokolades-ganacheval
Csak hogy egy pĂĄrat emlĂtsĂŒnk a sok kĂŒlönlegessĂ©gbĆl. De ha autentikus francia receptekre vagytok kĂvĂĄncsiak, francia szerzĆk tollĂĄbĂłl, lĂĄtogassatok el a Cookpad francia oldalĂĄra: https://cookpad.com/fr
ĂzutazĂĄs a vilĂĄg körĂŒl – Harmadik ĂĄllomĂĄs: FranciaorszĂĄg
Utazz velĂŒnk a vilĂĄg körĂŒl đ, kĂŒlönbözĆ orszĂĄgok receptjeivel! đđ„đđ„§ Egy kĂŒlönleges, 10 rĂ©szes videĂłsorozatban mutatjuk be neked 10 orszĂĄg 10 receptjĂ©t.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok orszĂĄgban van jelen, Ăgy Te is felfedezheted mit kĂ©szĂtenek, mit szeretnek enni az emberek a vilĂĄg kĂŒlönbözĆ pontjain. VegyĂ©l rĂ©szt a 10 hetes kihĂvĂĄsban, Ă©s szerezd meg a Cookpad kĂŒlönleges, ĂzutazĂł oklevelĂ©t! âšđ
Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom francia hagymaleves recepttel!