Az orosz konyha 🥣🥘🍲

Az orosz étkezési szokások nagyon hasonlatosak a magyaréhoz, ha az étkezések fajtáit, és sorrendjét nézzük. A magyarhoz hasonlóan az orosz étkezések is reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora bontásban zajlanak, és az ebéd és a vacsora tartalmaz több fogást, jellemzően meleg ételeket, és a magyarhoz hasonlóan sokszor levest.

Ezek az ételek, a legegyszerűbbtől akár a legkülönlegesebb drágaságokig változnak, egy egyszerű majonézes salátától a Kaszpi-tengeri Beluga kaviárig.

1987-ben az akkori még Szovjetunióban összeállították hogy mi is az a 16 étel ami a legnépszerűbb az orosz lakosság számára ez persze azóta sokkal színesebb lett, úgy hogy nézzük is meg mi kerül egy igazi orosz asztalra.

Előételek, zakuszkák:

Jellemzően mindig valami hideg majonézes tejfölös saláta, zöldségekkel, hallal, vagy hússal. A híres orosz hússaláta a magyar hidegtálaknak is egy elmaradhatatlan rész. Nagyon divatos előételek a különféle kocsonyák szintén halból vagy húsból, és a vinyegrettek. Ezek általában valamilyen főtt zöldséges alap alapú (cékla, burgonya, sárgarépa, gomba) “salátaféleségek”, különféle dresszingekkel, húsokkal, vagy hallal. 

Az előételek közt kell megemlíteni az orosz konyha és talán a világ egyik legfinomabb különlegességét a kaviárt. Szigorúan véve kaviárnak csak a tokhal félék ikráját nevezzük. Ezek közül is a legfinomabb, és a legdrágább, a valaha még Budapesten is fogható, hatalmas viza ikrája. Oroszországban a kaszpi-tenger vidékén a Volga folyó hatalmas deltájában tenyésztik ezt a drága és ritka halat.

Tradicionálisan a kaviárt blinivel (kis méretű, élesztős palacsinta) tejföllel, feldarabolt keménytojással, és lilahagymával szolgálják fel, természetesen az elmaradhatatlan Vodkával, az orosz lélek italával. 

Érdemes megemlíteni még a lazac ikráját mely piros, és hatalmas. Hasonlóan finom, hasonlóan szolgálják is fel. Leginkább az Amúr folyó távoli csendes-óceáni partvidékén halásszák. 

Levesek:

Az orosz konyha legfontosabb elemét a levesek alkotják. A világon sehol nincs akkora szerepe az étkezésben a leveseknek, mint Oroszországban.

A leveseket az orosz gasztronómiában két nagy csoportba szokták sorolni. Az első az “ősi levesek” ide tartozik például a híres borscs (bár eredetileg ukrán) mely egy tartalmas raguleves céklával, egyéb gyökérzöldségekkel, oroszországban néha káposztával, tejföllel kaporral. A másik”ősi “ leves a scsí, ami gyakorlatilag egy káposzta leves, savanyú vagy akár édes káposztából. 

A levesek másik csoportja a savanyú levesek, ide tartozik a híres szoljanka, vagy a rasszolnyik. Még egy leveskülönlegességet érdemes megemlítenia ami nem más mint az okroska. Ennek a kvasz, az alapja mely egyfajta kenyérből készített erjesztett, bár nem alkoholos ital.  Ezeknél a leveseknél gyakran használják savanyításra a kovászos uborka vagy a savanyú káposzta levét. A tejföl a savanyú leveseknél is elmaradhatatlan.

Azért ne menjünk el a híres uha (halleves) mellett sem szó nélkül, hisz egy olyan országnak ahol ennyi folyó, tó, tenger, és óceán van, azért említésre méltó a halgasztronómiája. Az orosz hallé, az uha a magyar ízlésnek nem minden esetben felel meg. Nem tartalmaz a magyar hallében megszokott piros paprikát és ennek megfelelően nagyon sápadt. A felhasznált fűszerek között pedig sosincs csípős fűszer. 

Főételek:

Ki ne hallott volna a szegényebb oroszok ételéről a kásáról. A kása gyakorlatilag valamilyen, főtt, párolt gabonaféle leghet búza, árpa, rozs, hajdina, cirok, ami épp megterem. Aztán ki mit engedhet (engedhetett) meg magának azzal főzte a kását, így aztán kerülhettek bele már különféle zöldségek húsok is. 

Az orosz konyhában a húsok sütése nem volt igazán divat.Inkább a levesben főtt húsokat fogyasztották főételként.  Az olasz, francia, német gasztronómia hozta el a sült húsokat, emellet azok az országok amelyek oroszországgal szomszédosak (valaha a Szovjetunió részei voltak)  Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kazahsztán gyakoroltak szintén nagy hatást, mivel ezekben az országokban nagy divatja van a különféle szabadtéri grillezéseknek. Különböző saslikok, kebabok, egyben sült húsok, és mindez bárányból, borjúból, csirkéből, pulykából,  nem ritkán még tevéből is.  

Tészták:

Az egyik leghíresebb orosz tésztaféleség a blini, már korábban említettük is egy élesztős palacsinta amely leginkább a böjti időszakok eledele.

 A blini mellett a pirog a másik híresség, mely egy kelt tészta ami igen változatos formákban készíthető, lehet kerek, szögletes, gömbölyű, hosszúkás, és megvan minden esetben töltve valamilyen finomsággal, lehet ez hús, zöldség, alma, túró, hal… csak a képzelet szabhat határt hogy mivel. 

És hát ha töltött tésztáról van szó akkor bizony rejt még az orosz konyha finomságokat. Az egyik ilyen a szintén híres pelmenyi, ami leginkább az olasz tortellinire hasonlít csak lágyabb puhább a textúrája a tölteléknek, és a tésztának egyaránt, és szinte minden esetben hússal töltik meg, ritkábban hallal, vagy gombával. A pelmenyinek van egy testvére is, az ukrán eredetű varenyiki, különbség hogy a varenyiki tésztájába a tojáson és a liszten kívül, gy kevés aludt tej is kerül, a tölteléke pedig sokkal változatosabb, lehet a húson kívül túró, káposzta, burgonya, sőt édesen is készülhet különféle lekvárokkal töltve. 

Ha érdekel ennél bővebben is az orosz konyha, látogassatok el a Cookpad orosz oldalára az alábbi linkre kattintva: https://cookpad.com/ru

Ízutazás a világ körül – Negyedik állomás: Oroszország

Utazz velünk a világ körül 🌎, különböző országok receptjeivel! 🍜🥘🍝🥧 Egy különleges, 10 részes videósorozatban mutatjuk be neked 10 ország 10 receptjét.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok országban van jelen, így Te is felfedezheted mit készítenek, mit szeretnek  enni az emberek a világ különböző pontjain. Vegyél részt a 10 hetes kihívásban, és szerezd meg a Cookpad különleges, ízutazó oklevelét! ✨📜

Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom orosz borscs leves recepttel!

Hozzászólások letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: