Amerikai gasztronómia 🍔🥩🍠🥣🥘

Általában azt gondolnánk, és tévesen, hogy olyan, hogy amerikai gasztronómia nincs is. Hot-dog, hamburger, gyors, egészségtelen, cukros, sok, nagy, zsíros stb… Az amerikai gasztronómiáról ezek a sztereotípiák jutnak eszünkbe. Pedig az igazság az hogy ami Amerikában nincs, az nincs is! Tartsatok velünk ezen a héten is hogy megtudjuk számotokra mit is jelent az Egyesült Államok gasztronómiája! 

Nincs a világon még egy olyan ország ahol annyi nemzet szülötte élne mint az Egyesült Államok. Ázsiától, Európán át, Afrikáig, mindenhonnan érkeztek bevándorlók amerikába, akik nemzetük konyháját is magukkal hozták. Olasz, spanyol, kínai, thai, ír, mexikói, kubai, francia és még sokáig sorolhatnánk, hány féle konyha képviselteti magát amerikában. Ezek a konyhák az évtizedek alatt az éghajlathoz, termőföldhöz, és a helyi környezethez  igazodtak, változtak, el “amerikásodtak”.

Megtalálhatók a legegyszerűbb büfékocsik, Food Truckok, országúti Dinerek, gyorséttermek, de emellett a fine dinning ételeket kínáló 3 Michelin csillagos luxus éttermek is. 

Thomas Keller számos csillagos étterem séfje, Anthony Bourdin, a New York-i bisztrók fenegyereke vagy a híres Las Vegasi fiatal cukrász zseni Amaury Guichon mind, mind az amerikai gasztronómia professzionális képviselői.  

Na de nézzünk meg a teljesség igénye nélkül egy-két klasszikust amit érdemes lesz elkészíteni, és megkóstolni.

Gumbo 

Louisana állam nemzeti étele a kreol konyha leghíresebb fogása. Ez a különleges étel sokféle kultúra jellegzetes alapanyagait és kulináris szokásait ötvözi, beleértve az afrikai, francia, spanyol, német és csaktók konyhát. A franciák híres halászleve, a bouillabaisse és a csaktók indiánok legendás pörköltje is nagy szerepet játszhatott az eredeti recept kialakulásában, amit a további nemzetek kulináris befolyása csak erősített.

Gyakorlatilag egy tartalmas ragu, melynek alapja vöröshagyma, paprika, és angolzeller. Ehhez aztán  jön a darált marhahús, garnéla rák, sok-sok fűszer, szaft, és rántás. Körete pedig általában rizs. 

Clam Chowder 

New England állam nemzeti étele. Póréhagyma, sárgarépa, angolzeller alappal induló raguleves, amit baconnal is megbolondíthatunk, és a csavar, egy jó adag kagyló, hal alaplé, tejszín, egy marék petrezselyemzöld, pár perc főzés és kész is. Az eredeti változatot a benne főtt burgonya teszi még tartalmasabbá.  A kagyló mellett készülhet különféle halakkal, rákokkal, szinte bármilyen tenger gyümölcsével. 

Clam Chowder 

Chili con Carne

Texas, Új Mexikó államok nemzeti étele. Eredetileg mexikóból származik, vagy az áttelepült mexikói bevándorlók hozták magukkal. Neve nem jelent többet mint chili, azaz csípős paprika hússal. Leginkább a magyar pörkölthöz hasonlít de annál sokkal fűszeresebb csípősebb. Római kömény, kakukkfű, egy csipet fahéj, és számtalan féle chili teszi tüzessé. Chipotlé, habanero, jalapeno.. ezek nélkül nem is chili a chili. Az idők múlásával a hús darált hús lett, és belekerült a bab is a chilibe. Friss korianderrel, tejföllel, reszelt Monterey sajttal és tortilla chipssel tálalva az igazi. 

Deep dish pizza 

Nem csak Al Capone és a maffia viselt dolgai a szesztilalom idején tették híressé a chicagói olaszokat hanem a Deep dish pizza is. 

Ez nem az a kutyafuttában, szaladva megeszem szelet pizza. Ehhez le kell ülnie az egész familiának. Ennek a pizzának, a nápolyihoz hasonlóan nem a tészta vastagságában rejlik a titka. Egy klasszikus pizzatésztát egy piteformába helyeznek, és beindul az őrület. Ricotta, cheddar, mozzarella, sonka, szalámi, salsiccia, húsok, zöldségek, és egy jó adag fűszeres paradicsomszósz. Mindenki fülig sajtos, paradicsomos de ereje nincs hogy a fürdőig eljusson! 

Jambalaya

New Orleans Cajun eredetű rizses specialitása. A spanyol paellából alakult át, a helyi alapanyagok, és ízlésvilág szerint.

Rizses hús, nincs mit szépíteni, de azért mégis. Nincs olyan család, vagy étterem New orleans környékén aki ne esküdne arra hogy Övé a legjobb Jambalaya az egész földön. 

Változatosan készül de vannak biztos elemek benne mint a rizs, füstölt sonka és kolbász  emellett rák- vagy kagylófélék is felbukkannak benne. Emellett pedig szinte bármilyen hús, csirke, marha, disznó, vagy amit épp a helyiek levadásznak, így aligátor, vagy teknős is kerülhet bele. 

Tudom hogy ezzel az 5 recepttel még csak a felszínt sem súroltuk ami az amerikai gasztronómiát illeti, ezért arra kérünk tarts velünk továbbra is ízutazásunkban, és mutasd meg Te is kedvenc amerikai fogásod it a Cookpaden. 

Ízutazás a világ körül – Ötödik állomás: Egyesült Államok

Utazz velünk a világ körül 🌎, különböző országok receptjeivel! 🍜🥘🍝🥧 Egy különleges, 10 részes videósorozatban mutatjuk be neked 10 ország 10 receptjét.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok országban van jelen, így Te is felfedezheted mit készítenek, mit szeretnek  enni az emberek a világ különböző pontjain. Vegyél részt a 10 hetes kihívásban, és szerezd meg a Cookpad különleges, ízutazó oklevelét! ✨📜

Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom amerikai Philadelphia szendvics recepttel!

Hozzászólások letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: