Spanyol konyha 🍛🧆🥘

Egységes spanyol konyháról nehéz lenne beszélni hisz egy hatalmas országról beszélünk, mely földrajzilag és etnikailag is rendkívül tagolt, és így minden egyes részének megvannak a maga maga ételspecialitásai.

Hegyek, sivatagos alföldek, tengerpartok, szigetek, mind mind megtalálhatóak itt. Spanyolok, Katalánok, Baszkok mind mind más konyhát alakítottak ki az évszázadok során.  A ezen tagoltságokon kívül a történelem is rányomta hatását a spanyol gasztronómiára mely római, mór, és zsidó gyökereken is nyugszik. És akkor még nem is beszéltünk az “új világ” vagyis amerika felfedezéséről, hisz ez is a spanyolok nevéhez fűződik és azok a zöldségek amelyek Amerikából érkeztek Európába, először Spanyolországban a spanyol konyhában  jelentek meg. 

Az ország egyik jellemzően mediterrán kincse az olívaolaj, mely szinte minden spanyol ételben megtalálható, Spanyolország adja a világ olívaolaj termelésének mintegy 44%-át. 

Emellett híres spanyol különlegességek többek között olyan sonkák mint a Pata negra, a Jamon Iberico, vagy a Jamon Serrano, a szerránói sonka.  

A sonkák mellett sokféle tehén, juh, és kecskesajt is megtalálható, és persze ezek remek kiegészítői a hihetetlenül sokféle spanyol bornak. 

Nézzünk pár spanyol fogást mely inspirálhat bennünket egy finom spanyol vacsora elkészítéséhez.

Sok helyi étel alapja a sofrito, amely hagymából, fokhagymából valamint paradicsomból áll, és amelyet olívaolajban főznek meg. 

Spanyolország egyik fő nemzeti étele a paella, amely eredetileg Katalán és  Valenciából származik. Fő összetevői a gömbölyű szemű rizs, a sáfrány, és az olívaolaj, ezen kívül tengeri falatokkal, hússal, csirkével vagy nyúllal és zöldségekkel körítik. Serpenyőben készítik, sofrito-alappal. https://cookpad.com/es/buscar/paella

A cocido tipikus spanyol főételnek, a paella mellett Spanyolország másik híres nemzeti ételének számít, az országf középső, és északi területein. Általában különböző húsokat, kolbászokat, zöldségeket, és babot tartalmaz. https://cookpad.com/es/buscar/cocido

Népszerű étkezés a különböző tapasok fogyasztása is. Ezt általában este 9-11 között, vacsora előtt fogyasztják, és mellé bort, sört, vagy sherryt isznak. A tapas legtöbbször igen sokféle, erősen ízesített tengeri falatokból, esetleg húsból, és kolbászból áll. Végül is egy sör vagy borkorcsolya. Madridban, Észak-Spanyolországban, és Andalúzia néhány részén az éttermekben a tapast étvágygerjesztőként, fogpiszkálóra tűzve, akár ingyen kínálják. A tapas nem is igazán egy étel, hanem inkább felszolgálási forma, mindenből csak egy falatnyi adag, nagyon praktikus, mert egy vacsora alatt akár 10-15 féle ételt is megkóstolhatunk. https://cookpad.com/es/buscar/tapas

Egyik legkedveltebb spanyol édesség a churros.  A ropogós édességet, mely gyakorlatilag a képviselő fánk alapját is adó égetett tészta, megcukrozzák és általában forró csokoládéba mártogatják (chocolate con churros), vagy tölteni is szokták. https://cookpad.com/es/buscar/churros

Szintén emblematikus és világhírű desszert a crema catalana, mellyel, nevének megfelelően, főleg Katalóniában (Barcelonában és környékén) találkozhatunk. A finom fogás tojássárgából, tejszínből, tejből készült krémből áll, amit vaníliával, citromhéjal, és fahéjjal ízesítenek és felszínét karamellízált cukorral fedik be. Leginkább a híres francia Creme Brulée-re hasonlít. https://cookpad.com/es/buscar/crema%20catalana

Végül bál ezzel persze nincs vége a sokszínű spanyol fogások listájának A gazpacho.  Andalúziából származik, de egész Spanyolországban találkozhatunk vele. Jéghidegen felszolgált nyers zöldségleves, amelynek fontos összetevője a paradicsom, ezen kívül (elkészítési módjától függően) olívaolajat, fokhagymát, uborkát, erős paprikát, száraz kenyeret, ecetet tartalmazhat, de nincs két étterem, vagy két település, ahol ugyanolyan gazpachot készítenek. Legjobb ha egy napot állni hagyjuk hogy a kenyérben lévő kovász életre keljen (a kovászos uborkához hasonlóan) és fantasztikus ízeket hozzon létre ebben az egészséges finomságban. https://cookpad.com/es/buscar/gazpacho

 Reméljük ezzel a pár finomsággal sikerült felkelteni érdeklődéseteket a spanyol gasztronómia iránt és továbbra is velünk tartotok ízutazásunkban.

Ha érdekel a spanyol konyha, nézd meg a Cookpad spanyol oldalát is: https://cookpad.com/es

Ízutazás a világ körül – Hatodik állomás: Spanyolország

Utazz velünk a világ körül 🌎, különböző országok receptjeivel! 🍜🥘🍝🥧 Egy különleges, 10 részes videósorozatban mutatjuk be neked 10 ország 10 receptjét.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok országban van jelen, így Te is felfedezheted mit készítenek, mit szeretnek  enni az emberek a világ különböző pontjain. Vegyél részt a 10 hetes kihívásban, és szerezd meg a Cookpad különleges, ízutazó oklevelét! ✨📜

Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom spanyol tortilla recepttel!

Hozzászólások letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: