EgysĂ©ges spanyol konyhĂĄrĂłl nehĂ©z lenne beszĂ©lni hisz egy hatalmas orszĂĄgrĂłl beszĂ©lĂŒnk, mely földrajzilag Ă©s etnikailag is rendkĂvĂŒl tagolt, Ă©s Ăgy minden egyes rĂ©szĂ©nek megvannak a maga maga Ă©telspecialitĂĄsai.
Hegyek, sivatagos alföldek, tengerpartok, szigetek, mind mind megtalĂĄlhatĂłak itt. Spanyolok, KatalĂĄnok, Baszkok mind mind mĂĄs konyhĂĄt alakĂtottak ki az Ă©vszĂĄzadok sorĂĄn. A ezen tagoltsĂĄgokon kĂvĂŒl a törtĂ©nelem is rĂĄnyomta hatĂĄsĂĄt a spanyol gasztronĂłmiĂĄra mely rĂłmai, mĂłr, Ă©s zsidĂł gyökereken is nyugszik. Ăs akkor mĂ©g nem is beszĂ©ltĂŒnk az âĂșj vilĂĄgâ vagyis amerika felfedezĂ©sĂ©rĆl, hisz ez is a spanyolok nevĂ©hez fƱzĆdik Ă©s azok a zöldsĂ©gek amelyek AmerikĂĄbĂłl Ă©rkeztek EurĂłpĂĄba, elĆször SpanyolorszĂĄgban a spanyol konyhĂĄban jelentek meg.
Az orszĂĄg egyik jellemzĆen mediterrĂĄn kincse az olĂvaolaj, mely szinte minden spanyol Ă©telben megtalĂĄlhatĂł, SpanyolorszĂĄg adja a vilĂĄg olĂvaolaj termelĂ©sĂ©nek mintegy 44%-ĂĄt.
Emellett hĂres spanyol kĂŒlönlegessĂ©gek többek között olyan sonkĂĄk mint a Pata negra, a Jamon Iberico, vagy a Jamon Serrano, a szerrĂĄnĂłi sonka.

A sonkĂĄk mellett sokfĂ©le tehĂ©n, juh, Ă©s kecskesajt is megtalĂĄlhatĂł, Ă©s persze ezek remek kiegĂ©szĂtĆi a hihetetlenĂŒl sokfĂ©le spanyol bornak.
NĂ©zzĂŒnk pĂĄr spanyol fogĂĄst mely inspirĂĄlhat bennĂŒnket egy finom spanyol vacsora elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez.
Sok helyi Ă©tel alapja a sofrito, amely hagymĂĄbĂłl, fokhagymĂĄbĂłl valamint paradicsombĂłl ĂĄll, Ă©s amelyet olĂvaolajban fĆznek meg.
SpanyolorszĂĄg egyik fĆ nemzeti Ă©tele a paella, amely eredetileg KatalĂĄn Ă©s ValenciĂĄbĂłl szĂĄrmazik. FĆ Ă¶sszetevĆi a gömbölyƱ szemƱ rizs, a sĂĄfrĂĄny, Ă©s az olĂvaolaj, ezen kĂvĂŒl tengeri falatokkal, hĂșssal, csirkĂ©vel vagy nyĂșllal Ă©s zöldsĂ©gekkel körĂtik. SerpenyĆben kĂ©szĂtik, sofrito-alappal. https://cookpad.com/es/buscar/paella
A cocido tipikus spanyol fĆĂ©telnek, a paella mellett SpanyolorszĂĄg mĂĄsik hĂres nemzeti Ă©telĂ©nek szĂĄmĂt, az orszĂĄgf közĂ©psĆ, Ă©s Ă©szaki terĂŒletein. ĂltalĂĄban kĂŒlönbözĆ hĂșsokat, kolbĂĄszokat, zöldsĂ©geket, Ă©s babot tartalmaz. https://cookpad.com/es/buscar/cocido
NĂ©pszerƱ Ă©tkezĂ©s a kĂŒlönbözĆ tapasok fogyasztĂĄsa is. Ezt ĂĄltalĂĄban este 9-11 között, vacsora elĆtt fogyasztjĂĄk, Ă©s mellĂ© bort, sört, vagy sherryt isznak. A tapas legtöbbször igen sokfĂ©le, erĆsen ĂzesĂtett tengeri falatokbĂłl, esetleg hĂșsbĂłl, Ă©s kolbĂĄszbĂłl ĂĄll. VĂ©gĂŒl is egy sör vagy borkorcsolya. Madridban, Ăszak-SpanyolorszĂĄgban, Ă©s AndalĂșzia nĂ©hĂĄny rĂ©szĂ©n az Ă©ttermekben a tapast Ă©tvĂĄgygerjesztĆkĂ©nt, fogpiszkĂĄlĂłra tƱzve, akĂĄr ingyen kĂnĂĄljĂĄk. A tapas nem is igazĂĄn egy Ă©tel, hanem inkĂĄbb felszolgĂĄlĂĄsi forma, mindenbĆl csak egy falatnyi adag, nagyon praktikus, mert egy vacsora alatt akĂĄr 10-15 fĂ©le Ă©telt is megkĂłstolhatunk. https://cookpad.com/es/buscar/tapas
Egyik legkedveltebb spanyol Ă©dessĂ©g a churros. A ropogĂłs Ă©dessĂ©get, mely gyakorlatilag a kĂ©pviselĆ fĂĄnk alapjĂĄt is adĂł Ă©getett tĂ©szta, megcukrozzĂĄk Ă©s ĂĄltalĂĄban forrĂł csokolĂĄdĂ©ba mĂĄrtogatjĂĄk (chocolate con churros), vagy tölteni is szoktĂĄk. https://cookpad.com/es/buscar/churros
SzintĂ©n emblematikus Ă©s vilĂĄghĂrƱ desszert a crema catalana, mellyel, nevĂ©nek megfelelĆen, fĆleg KatalĂłniĂĄban (BarcelonĂĄban Ă©s környĂ©kĂ©n) talĂĄlkozhatunk. A finom fogĂĄs tojĂĄssĂĄrgĂĄbĂłl, tejszĂnbĆl, tejbĆl kĂ©szĂŒlt krĂ©mbĆl ĂĄll, amit vanĂliĂĄval, citromhĂ©jal, Ă©s fahĂ©jjal ĂzesĂtenek Ă©s felszĂnĂ©t karamellĂzĂĄlt cukorral fedik be. LeginkĂĄbb a hĂres francia Creme BrulĂ©e-re hasonlĂt. https://cookpad.com/es/buscar/crema%20catalana
VĂ©gĂŒl bĂĄl ezzel persze nincs vĂ©ge a sokszĂnƱ spanyol fogĂĄsok listĂĄjĂĄnak A gazpacho. AndalĂșziĂĄbĂłl szĂĄrmazik, de egĂ©sz SpanyolorszĂĄgban talĂĄlkozhatunk vele. JĂ©ghidegen felszolgĂĄlt nyers zöldsĂ©gleves, amelynek fontos összetevĆje a paradicsom, ezen kĂvĂŒl (elkĂ©szĂtĂ©si mĂłdjĂĄtĂłl fĂŒggĆen) olĂvaolajat, fokhagymĂĄt, uborkĂĄt, erĆs paprikĂĄt, szĂĄraz kenyeret, ecetet tartalmazhat, de nincs kĂ©t Ă©tterem, vagy kĂ©t telepĂŒlĂ©s, ahol ugyanolyan gazpachot kĂ©szĂtenek. Legjobb ha egy napot ĂĄllni hagyjuk hogy a kenyĂ©rben lĂ©vĆ kovĂĄsz Ă©letre keljen (a kovĂĄszos uborkĂĄhoz hasonlĂłan) Ă©s fantasztikus Ăzeket hozzon lĂ©tre ebben az egĂ©szsĂ©ges finomsĂĄgban. https://cookpad.com/es/buscar/gazpacho
RemĂ©ljĂŒk ezzel a pĂĄr finomsĂĄggal sikerĂŒlt felkelteni Ă©rdeklĆdĂ©seteket a spanyol gasztronĂłmia irĂĄnt Ă©s tovĂĄbbra is velĂŒnk tartotok ĂzutazĂĄsunkban.
Ha érdekel a spanyol konyha, nézd meg a Cookpad spanyol oldalåt is: https://cookpad.com/es
ĂzutazĂĄs a vilĂĄg körĂŒl – Hatodik ĂĄllomĂĄs: SpanyolorszĂĄg
Utazz velĂŒnk a vilĂĄg körĂŒl đ, kĂŒlönbözĆ orszĂĄgok receptjeivel! đđ„đđ„§ Egy kĂŒlönleges, 10 rĂ©szes videĂłsorozatban mutatjuk be neked 10 orszĂĄg 10 receptjĂ©t.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok orszĂĄgban van jelen, Ăgy Te is felfedezheted mit kĂ©szĂtenek, mit szeretnek enni az emberek a vilĂĄg kĂŒlönbözĆ pontjain. VegyĂ©l rĂ©szt a 10 hetes kihĂvĂĄsban, Ă©s szerezd meg a Cookpad kĂŒlönleges, ĂzutazĂł oklevelĂ©t! âšđ
Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom spanyol tortilla recepttel!