Spanyol konyha đŸ›đŸ§†đŸ„˜

EgysĂ©ges spanyol konyhĂĄrĂłl nehĂ©z lenne beszĂ©lni hisz egy hatalmas orszĂĄgrĂłl beszĂ©lĂŒnk, mely földrajzilag Ă©s etnikailag is rendkĂ­vĂŒl tagolt, Ă©s Ă­gy minden egyes rĂ©szĂ©nek megvannak a maga maga Ă©telspecialitĂĄsai.

Hegyek, sivatagos alföldek, tengerpartok, szigetek, mind mind megtalĂĄlhatĂłak itt. Spanyolok, KatalĂĄnok, Baszkok mind mind mĂĄs konyhĂĄt alakĂ­tottak ki az Ă©vszĂĄzadok sorĂĄn.  A ezen tagoltsĂĄgokon kĂ­vĂŒl a törtĂ©nelem is rĂĄnyomta hatĂĄsĂĄt a spanyol gasztronĂłmiĂĄra mely rĂłmai, mĂłr, Ă©s zsidĂł gyökereken is nyugszik. És akkor mĂ©g nem is beszĂ©ltĂŒnk az “Ășj vilĂĄg” vagyis amerika felfedezĂ©sĂ©rƑl, hisz ez is a spanyolok nevĂ©hez fƱzƑdik Ă©s azok a zöldsĂ©gek amelyek AmerikĂĄbĂłl Ă©rkeztek EurĂłpĂĄba, elƑször SpanyolorszĂĄgban a spanyol konyhĂĄban  jelentek meg. 

Az orszĂĄg egyik jellemzƑen mediterrĂĄn kincse az olĂ­vaolaj, mely szinte minden spanyol Ă©telben megtalĂĄlhatĂł, SpanyolorszĂĄg adja a vilĂĄg olĂ­vaolaj termelĂ©sĂ©nek mintegy 44%-ĂĄt. 

Emellett hĂ­res spanyol kĂŒlönlegessĂ©gek többek között olyan sonkĂĄk mint a Pata negra, a Jamon Iberico, vagy a Jamon Serrano, a szerrĂĄnĂłi sonka.  

A sonkĂĄk mellett sokfĂ©le tehĂ©n, juh, Ă©s kecskesajt is megtalĂĄlhatĂł, Ă©s persze ezek remek kiegĂ©szĂ­tƑi a hihetetlenĂŒl sokfĂ©le spanyol bornak. 

NĂ©zzĂŒnk pĂĄr spanyol fogĂĄst mely inspirĂĄlhat bennĂŒnket egy finom spanyol vacsora elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez.

Sok helyi Ă©tel alapja a sofrito, amely hagymĂĄbĂłl, fokhagymĂĄbĂłl valamint paradicsombĂłl ĂĄll, Ă©s amelyet olĂ­vaolajban fƑznek meg. 

SpanyolorszĂĄg egyik fƑ nemzeti Ă©tele a paella, amely eredetileg KatalĂĄn Ă©s  ValenciĂĄbĂłl szĂĄrmazik. FƑ összetevƑi a gömbölyƱ szemƱ rizs, a sĂĄfrĂĄny, Ă©s az olĂ­vaolaj, ezen kĂ­vĂŒl tengeri falatokkal, hĂșssal, csirkĂ©vel vagy nyĂșllal Ă©s zöldsĂ©gekkel körĂ­tik. SerpenyƑben kĂ©szĂ­tik, sofrito-alappal. https://cookpad.com/es/buscar/paella

A cocido tipikus spanyol fƑételnek, a paella mellett SpanyolorszĂĄg mĂĄsik hĂ­res nemzeti Ă©telĂ©nek szĂĄmĂ­t, az orszĂĄgf közĂ©psƑ, Ă©s Ă©szaki terĂŒletein. ÁltalĂĄban kĂŒlönbözƑ hĂșsokat, kolbĂĄszokat, zöldsĂ©geket, Ă©s babot tartalmaz. https://cookpad.com/es/buscar/cocido

NĂ©pszerƱ Ă©tkezĂ©s a kĂŒlönbözƑ tapasok fogyasztĂĄsa is. Ezt ĂĄltalĂĄban este 9-11 között, vacsora elƑtt fogyasztjĂĄk, Ă©s mellĂ© bort, sört, vagy sherryt isznak. A tapas legtöbbször igen sokfĂ©le, erƑsen Ă­zesĂ­tett tengeri falatokbĂłl, esetleg hĂșsbĂłl, Ă©s kolbĂĄszbĂłl ĂĄll. VĂ©gĂŒl is egy sör vagy borkorcsolya. Madridban, Észak-SpanyolorszĂĄgban, Ă©s AndalĂșzia nĂ©hĂĄny rĂ©szĂ©n az Ă©ttermekben a tapast Ă©tvĂĄgygerjesztƑkĂ©nt, fogpiszkĂĄlĂłra tƱzve, akĂĄr ingyen kĂ­nĂĄljĂĄk. A tapas nem is igazĂĄn egy Ă©tel, hanem inkĂĄbb felszolgĂĄlĂĄsi forma, mindenbƑl csak egy falatnyi adag, nagyon praktikus, mert egy vacsora alatt akĂĄr 10-15 fĂ©le Ă©telt is megkĂłstolhatunk. https://cookpad.com/es/buscar/tapas

Egyik legkedveltebb spanyol Ă©dessĂ©g a churros.  A ropogĂłs Ă©dessĂ©get, mely gyakorlatilag a kĂ©pviselƑ fĂĄnk alapjĂĄt is adĂł Ă©getett tĂ©szta, megcukrozzĂĄk Ă©s ĂĄltalĂĄban forrĂł csokolĂĄdĂ©ba mĂĄrtogatjĂĄk (chocolate con churros), vagy tölteni is szoktĂĄk. https://cookpad.com/es/buscar/churros

SzintĂ©n emblematikus Ă©s vilĂĄghĂ­rƱ desszert a crema catalana, mellyel, nevĂ©nek megfelelƑen, fƑleg KatalĂłniĂĄban (BarcelonĂĄban Ă©s környĂ©kĂ©n) talĂĄlkozhatunk. A finom fogĂĄs tojĂĄssĂĄrgĂĄbĂłl, tejszĂ­nbƑl, tejbƑl kĂ©szĂŒlt krĂ©mbƑl ĂĄll, amit vanĂ­liĂĄval, citromhĂ©jal, Ă©s fahĂ©jjal Ă­zesĂ­tenek Ă©s felszĂ­nĂ©t karamellĂ­zĂĄlt cukorral fedik be. LeginkĂĄbb a hĂ­res francia Creme BrulĂ©e-re hasonlĂ­t. https://cookpad.com/es/buscar/crema%20catalana

VĂ©gĂŒl bĂĄl ezzel persze nincs vĂ©ge a sokszĂ­nƱ spanyol fogĂĄsok listĂĄjĂĄnak A gazpacho.  AndalĂșziĂĄbĂłl szĂĄrmazik, de egĂ©sz SpanyolorszĂĄgban talĂĄlkozhatunk vele. JĂ©ghidegen felszolgĂĄlt nyers zöldsĂ©gleves, amelynek fontos összetevƑje a paradicsom, ezen kĂ­vĂŒl (elkĂ©szĂ­tĂ©si mĂłdjĂĄtĂłl fĂŒggƑen) olĂ­vaolajat, fokhagymĂĄt, uborkĂĄt, erƑs paprikĂĄt, szĂĄraz kenyeret, ecetet tartalmazhat, de nincs kĂ©t Ă©tterem, vagy kĂ©t telepĂŒlĂ©s, ahol ugyanolyan gazpachot kĂ©szĂ­tenek. Legjobb ha egy napot ĂĄllni hagyjuk hogy a kenyĂ©rben lĂ©vƑ kovĂĄsz Ă©letre keljen (a kovĂĄszos uborkĂĄhoz hasonlĂłan) Ă©s fantasztikus Ă­zeket hozzon lĂ©tre ebben az egĂ©szsĂ©ges finomsĂĄgban. https://cookpad.com/es/buscar/gazpacho

 RemĂ©ljĂŒk ezzel a pĂĄr finomsĂĄggal sikerĂŒlt felkelteni Ă©rdeklƑdĂ©seteket a spanyol gasztronĂłmia irĂĄnt Ă©s tovĂĄbbra is velĂŒnk tartotok Ă­zutazĂĄsunkban.

Ha érdekel a spanyol konyha, nézd meg a Cookpad spanyol oldalåt is: https://cookpad.com/es

ÍzutazĂĄs a vilĂĄg körĂŒl – Hatodik ĂĄllomĂĄs: SpanyolorszĂĄg

Utazz velĂŒnk a vilĂĄg körĂŒl 🌎, kĂŒlönbözƑ orszĂĄgok receptjeivel! đŸœđŸ„˜đŸđŸ„§ Egy kĂŒlönleges, 10 rĂ©szes videĂłsorozatban mutatjuk be neked 10 orszĂĄg 10 receptjĂ©t.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok orszĂĄgban van jelen, Ă­gy Te is felfedezheted mit kĂ©szĂ­tenek, mit szeretnek  enni az emberek a vilĂĄg kĂŒlönbözƑ pontjain. VegyĂ©l rĂ©szt a 10 hetes kihĂ­vĂĄsban, Ă©s szerezd meg a Cookpad kĂŒlönleges, Ă­zutazĂł oklevelĂ©t! ✹📜

Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom spanyol tortilla recepttel!

HozzĂĄszĂłlĂĄsok letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: