Kínai konyha 🥡🥮🍚🥘

Nehéz lenne a kínai konyhát pár mondatban összefoglalni hisz a világ egyik legnagyobb országáról beszélünk amelynek éghajlata, földrajza olyannyira változatos hogy ami az egyik felén megterem arról az ország másik felén még csak nem is hallottak. Nem beszélve arról a közel másfél milliárd emberről, több száz millió háztartásról akik étkezési kultúrájukat mind mind a saját ízlésükre formálják.  

Azt azért mindenképpen leszögezhetjük hogy a kínai konyha talán az egyik legismertebb a világon, hiszen nincs a földnek olyan szeglete ahová a kínai bevándorlók nem vitték volna magukkal gasztronómiájukat, és ne formálták volna az adott ország ízléséhez. 

A kínai gasztronómiát területileg 8 markánsabban elkülöníthető tájegységre szokták bontani, de ezekben a tájegységekben is megtalálhatóak területi eltérések az ízek sokaságában. Lássuk akkor melyek is ezek: 

Anhui konyha:

Kína keleti partjától Anhi tartományból terjedt el. Jellemzői a különféle sózott húsok, és ezeknek az édes ízekkel való keverése. Jellemzően inkább főzéssel, párolással készítenek olyan különlegességeket is mint a lágy páncélú teknős, a tengeri uborka, fehér bambuszrügy. Ezekből általában levesnek is beillő tartalmas raguk készülnek. Gyakran keverik a tengeri hozzávalókat húsokkal   

Kantoni konyha:

A Kína dél-keleti részén található tartomány talán a legsokszínűbb gasztronómiával rendelkezik, már ami az alapanyagok sokféleségét jellemzi. Itt nincs is olyan tengeri vagy szárazföldi állat amit el nem készítenének, jellemzően az állatok minden részére van külön valamilyen receptkülönlegesség. Kacsanyelv, csirkeláb, csigák, kígyók, és még milyen sok minden. Rengeteg féle gőzölt gombóc (dimsum), a híres wonton leves, a kantoni sült rizs, és a cápauszony leves a legjellemzőbb fogások. Kevésbé fűszeres mint pl. a szecsuáni konyha, inkább a hozzávalók természetes ízének élvezetére törekszenek. Jellemző fűszerek az osztrigaszósz, sötét szójaszósz, és az 5 fűszer keverék.  

Szecsuáni konyha:

Talán a legcsípősebb konyhája Kínának. Jellemzően wokban pirított ételek készülnek szecsuánban, főképp húsok azon belül is a marhahús a legjellemzőbb, ezen kívül sokféle svanyított, fermentált zöldséget használnak. Legjellemzőbb fűszer a különféle chili paprikák és a térségről elnevezett egyedülálló ízvilágú szecsuáni bors. A térség leghíresebb ételei a Kung Pao vagy mogyorós csirke, a csípős pirított csirke, és a kétszer sült setés. Szecsuánból ered a híres kínai fondü is, ez egy tüzes forró leves az asztal közepén melyben különféle finomságokat főzhet meg ki ki magának. 

Fucsieni konyha:

Ez Kína legkeletibb gasztronómiai régiója, érdekessége hogy talán a legkevésbé fűszeres. Főként tengeri fogások kerülnek az asztalra, különféle rákok, kagylók, tintahal, polip, és halak. Emellett a gomba és a bambuszrügy a legkedveltebb zöldségféle. 

Híres fucsieni fogások többek között a Ban mian, ez egy gazdag savanyú tengeri halleves sok tésztával, és a borban párolt sertésborda. A tartomány leghíresebb fogása a “Buddha átugrik a falon” mely nem kevesebb mint 35 hozzávalóból áll, köztük olyan különlegességekből mint a cápauszony, csiga, fürjtojás és a disznóköröm. 

Shandongi konyha:

Kína észak, északkeleti régiójának legdominánsabb konyhája. Jellegzetessége az olajban sütés, magas hőfokon, rövid ideig, és az így megpirított húsokat később különféle zöldségekkel, szószokkal pirítják össze. Mivel itt már nem a trópusi, szubtrópusi éghajlat érvényesül, nem a rizs a fő szénhidrátforrás,  olyan gabonafélék, zöldségek is megtalálhatóak mint a búza és a kukorica, és a burgonya. Jellemző továbbá a shandongi konyhára a sertés melynek szinte kivétel nélkül minden részét elfogyasztják olyanokat is amitől itthon azért idegenkednénk. Ilyen a lép, bél, sertés méh, és bármennyire is furcsa számunkra, fantasztikusan finom fogások készülnek ezekből a belsőségekből. 

Csöcsiangi konyha:

Ebben a régióban fogyasztják a legtöbb zöldségfélét, gombát Kínában, persze itt is húsokkal, és halakkal kombinálva. Különös figyelmet fordítva arra hogy minden használt összetevő megőrizze eredeti ízét, textúráját is. Mérsékelten fűszereznek itt is, inkább az édeskés ízek dominálnak és különös gondot fordítanak az elegáns, szép tálalásra is. Jellemző fogások többek között a sült sertés hasaalja szalonna szójaszószban és borban, az agyagban sült koldus csirke vagy a világhíres tavaszi tekercs.

Hunani konyha:

A tartománynak nincs kapcsolata a tengerrel ezért inkább olyan húsételek jellemzik konyháját mint a  csirke, kacsa, vagy a sertés. Nem használnak édes ízeket, viszont sok hagymát, fokhagymát és chilit, illetve fűszerként köményt és csillagánizst. 

Olyan finomságok készülnek Hunaniban mint a gőzölt sertésborda, sörben sült kacsa, vagy talán a leghíresebb Mao Ce Tung kedvence a vörösre sütött sertés. 

Csingszui konyha:

Kína északkeleti tartományában alakult ki. A rizs és a halak földjének is hívják ez persze rögtön el is árulja hogy miket kóstolhatnánk itt. Szecsuán, Kanton, és Shandong mellett ez a konyha a legdominánsabb a kínai gasztronómiában. Jellemzője hogy minden bársonyos és puha ami a tányérra kerül. Halakon kívül rengeteg féle rák ételt készítenek és a legjellemzőbb alapanyag a tengeri fogásokon kívül a kacsa. Ennek legnépszerűbb formája a nancsingi stílusú ropogós kacsa, ez azért fontos mert némi változtatással ebből a finomságból alakult ki a világhíres pekingi kacsa. 

Ha sikerült felkelteni az érdeklődéseteket a kínai konyha iránt, akkor itt az idő hogy megmutassátok  kedvenc kínai fogásotokat a Cookpaden.

Ízutazás a világ körül – Hetedik állomás: Kína

Utazz velünk a világ körül 🌎, különböző országok receptjeivel! 🍜🥘🍝🥧 Egy különleges, 10 részes videósorozatban mutatjuk be neked 10 ország 10 receptjét.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok országban van jelen, így Te is felfedezheted mit készítenek, mit szeretnek  enni az emberek a világ különböző pontjain. Vegyél részt a 10 hetes kihívásban, és szerezd meg a Cookpad különleges, ízutazó oklevelét! ✨📜

Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom kínai édes-savanyú csirke recepttel!

Hozzászólások letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: