Az indiai a vilĂĄgon az egyik legelterjedtebb, Ă©s legfƱszeresebb konyha, mely talĂĄn ennek a fƱszeressĂ©gĂ©nek köszönheti nĂ©pszerƱsĂ©gĂ©t. EgysĂ©ges indiai konyhĂĄrĂłl beszĂ©lni butasĂĄg lenne hiszen egy földrĂ©sz mĂ©retƱ orszĂĄgrĂłl beszĂ©lĂŒnk (indiai szubkontinens), közel mĂĄsfĂ©l milliĂĄrd lakĂłval, több tucat nĂ©ppel, majdnem 20 nyelvvel, Ă©s azon belĂŒl is eltĂ©rĆ nyelvjĂĄrĂĄsokkal.
Emellett megemlĂtendĆ vallĂĄsi sokszĂnƱsĂ©ge is mely szintĂ©n befolyĂĄsolja a fĆzĂ©si szokĂĄsokat. Ilyen a marhahĂșs pĂ©ldĂĄul, hisz India jelentĆs rĂ©szĂ©n szent ĂĄllatnak szĂĄmĂt a szarvasmarha , viszont a muzulmĂĄn lakossĂĄg fogyaszt marhĂĄt, ezzel pedig messzemenĆkig szembe megy a VaisnuistĂĄk szigorĂș vegetĂĄriĂĄnus tĂĄplĂĄlkozĂĄsa, ahol mĂ©g a tojĂĄs, hagyma, fokhagyma fogyasztĂĄsa sem megengedett. Földrajzilag is elĂ©g komoly India diverzitĂĄsa hiszen a trĂłpusitĂłl, a sivatagin, ĂĄt HimalĂĄjĂĄban megtalĂĄlhatĂł szĂ©lsĆsĂ©ges hegyvidĂ©ki Ă©ghajlatok, mind mind mĂĄs gasztronĂłmiai kultĂșra kialakulĂĄsĂĄt hoztĂĄk ebben a hatalmas orszĂĄgban.
Erre mĂ©g egy csavart tesz hogy India hosszĂș, hosszĂș Ă©veken ĂĄt, egĂ©szen a XX. szĂĄzadig Angol gyarmat volt, mely eredmĂ©nyezett egy erĆs eurĂłpai hatĂĄst. Ăs nam csak az angolok, a PortugĂĄlok is Ă©rzĂ©keltettĂ©k hatĂĄsukat az indiai gasztronĂłmiĂĄban. Ilyen hĂres fogĂĄs pĂ©ldĂĄul a goai gyökerekkel rendelkezĆ portugĂĄl-indiai fogĂĄs a Vindaloo, mely egy fƱszeres, kimondottan csĂpĆs hĂșsos ragu, melyet borecettel savanyĂtanak. NevĂ©ben a Vin, utal a portugĂĄl borra.
Az indiĂĄban egyedĂŒlĂĄllĂł, eurĂłpai ember szĂĄmĂĄra nem teljes mĂ©rtĂ©kben Ă©rthetĆ, Ă©s elfogadhatĂł hindu kasztrendszer is befolyĂĄsolta a fĆzĂ©si szokĂĄsokat, hisz erĆsen szabĂĄlyozta a legfelsĆ kasztoktĂłl a legalsĂłkig hogy mely kasztba tartozĂł embereknek mi a megengedett Ă©s mi a tiltott Ă©tel. Ăs ez nem is jelenti feltĂ©tlenĂŒl hogy a magasabb kasztbĂ©liek, finomabbakat ehetnek az alacsonyabb kasztbĂ©liektĆl. Egy pĂ©lda hogy mondjuk a vallĂĄs a sertĂ©st egy tisztĂĄtalan ĂĄllatnak tekinti, ezĂ©rt fogyasztĂĄsĂĄt csak az Ă©rinthetetlenek kasztjĂĄnak (legalacsonyabb kaszt) engedi, közben egy szĂĄmunkra mindennapi sokszĂnƱ Ă©s kedvelt finomsĂĄgrĂłl van szĂł.
Ami viszont egysĂ©gesnek mondhatĂł az a fƱszerek sokszĂnƱsĂ©ge, hisz nincs talĂĄn a vilĂĄgon mĂ©g egy orszĂĄg ahol ennyi fĂ©le friss, Ă©s szĂĄrĂtott fƱszert hasznĂĄlnak. MĂ©g Ă©rdekesebbĂ© teszi szĂĄmunkra az indiai konyhĂĄt hogy olyan fƱszereket mint pl. az ĂĄnizs, csillagĂĄnizs, fahĂ©j, kardamom, szegfƱszeg, melyeket szinte kizĂĄrĂłlag, sĂŒtemĂ©nyekbe, desszertekbe hasznĂĄlunk, indiĂĄban hĂșsĂ©telek, zöldsĂ©ges fogĂĄsok kĂ©szĂtĂ©sĂ©hez is hasznĂĄlnak.
A teljes indiai konyhĂĄt bemutatni szinte lehetetlen mivel földrajzi sokszĂnƱsĂ©ge miatt, pl. zöldsĂ©gek tekintetĂ©ben elmondhatĂł, hogy szinte bĂĄrmi megterem indiĂĄba. A sĂĄrgarĂ©pa, burgonya, bab, uborka, paradicsom, paprika, padlizsĂĄn, cukkiniâŠ. Ă©s sorolhatnĂĄnk a hazai piacon is megtalĂĄlhatĂł zöldsĂ©gfĂ©lĂ©ket, csak a töredĂ©kĂ©t adjĂĄk az indiai piacon megtalĂĄlhatĂł rengeteg fĂ©le zöldsĂ©gnek hiszen ehhez mĂ©g hozzĂĄ jönnek a nĂĄlunk alig ismert trĂłpusi, zöldsĂ©gfĂ©lĂ©k. Ugyanez igaz a gyĂŒmölcsökre is hiszen a szĆlĆtĆl, az almĂĄn ĂĄt az összes citrusfĂ©lĂ©kig, ananĂĄsz, mangĂł, kĂłkusz mind mind megtalĂĄlhatĂłak.
MĂĄsik Ă©rdekessĂ©g hogy indiĂĄban szinte minden gabonafĂ©le megtalĂĄlhatĂł legyen szĂł, rizsrĆl, bĂșzĂĄrĂłl,ĂĄrpĂĄrĂłl, rozsrĂłl vagy kukoricĂĄrĂłl. EzekbĆl aztĂĄn szĂĄmtalan kenyĂ©rfĂ©le kĂ©szĂŒl fĆkĂ©nt kĂŒlönbözĆ mĂ©retƱ Ă©s vastagsĂĄgĂș lepĂ©nykenyerek.
VĂ©gezetĂŒl egy megvĂĄlaszolandĂł kĂ©rdĂ©s, nevezetesen a curry (körri) mely fƱszert szinte mindenki az indiai konyhĂĄval azonosĂt, igazĂĄbĂłl tĂ©vesen. MiutĂĄn india elnyerte fĂŒggetlensĂ©gĂ©t a Brit koronĂĄtĂłl, Ă©s tömegĂ©ben indultak haza az ott Ă©lĆ angolok, valamit haza akartak vinni IndiĂĄbĂłl. Valamilyen Ăzt, amit egyszerƱen hasznĂĄlhattak az angliai hĂĄztartĂĄsokban, amely Ăz emlĂ©kezteti Ćket az indiai Ă©vekre. Ăgy szĂŒletett meg a curry fƱszerkeverĂ©k mely, chiliporbĂłl, rĂłmai kömĂ©nybĆl, kurkumĂĄbĂłl, lepkeszegmagbĂłl. Emellett szĂĄmos összetevĆ kerĂŒlhet bele, mint a gyömbĂ©r, szerecsendiĂł, kardamom, szegfƱszeg, koriander, ĂĄnizsmagâŠ.. Ă©s gyakorlatilag csak a kĂ©pzeletĂŒnk szabhat hatĂĄrt hogy mi minden mĂĄs.
De igazĂĄbĂłl IndiĂĄban a kari egy a magyarhoz hasonlĂł pörkölt fĂ©lesĂ©g,mely kĂ©szĂŒlhet kĂŒlönfĂ©le hĂșsokbĂłl, vagy zöldsĂ©gekbĆl, paneerbĂłl (indiai, ecettel kĂ©szĂŒlt hĂĄzi tĂșrĂł) kĂŒlönbsĂ©g talĂĄn csak az ĂzesĂtĂ©sben van. Sokkal csĂpĆsebb, Ă©s sokkal fƱszeresebb. Ăs nevĂ©t a kari cserjĂ©bĆl kapta mivel ennek a cserjĂ©nek a levele szinte az összes kariban megtalĂĄlhatĂłak. Ennek a cserjĂ©nek a neve angolul szintĂ©n curry Ă©s ebbĆl is fakad hogy mĂĄst jelent indiĂĄban, Ă©s mĂĄst eurĂłpĂĄban. A helyzetet tovĂĄbb bonyolĂtja, hogy egy dĂ©lkelet ĂĄzsiai egytĂĄlĂ©tel tĂpust is currynak hĂv a vilĂĄg de ezt mĂĄr ne boncolgassuk tovĂĄbbâŠ
Ha van kedvenc indiai fogĂĄsotok amit megmutatnĂĄtok itt a Cookpaden vagy csak most ismerkedtek az indiai konyhĂĄval, hĂĄt kalandra fel, Ă©s tartsatok velĂŒnk ĂzutazĂĄsunk következĆ orszĂĄgĂĄba.
LĂĄtogasd meg a Cookpad indiai oldalĂĄt is: https://cookpad.com/id
ĂzutazĂĄs a vilĂĄg körĂŒl – Nyolcadik ĂĄllomĂĄs: India
Utazz velĂŒnk a vilĂĄg körĂŒl đ, kĂŒlönbözĆ orszĂĄgok receptjeivel! đđ„đđ„§ Egy kĂŒlönleges, 10 rĂ©szes videĂłsorozatban mutatjuk be neked 10 orszĂĄg 10 receptjĂ©t.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok orszĂĄgban van jelen, Ăgy Te is felfedezheted mit kĂ©szĂtenek, mit szeretnek enni az emberek a vilĂĄg kĂŒlönbözĆ pontjain. VegyĂ©l rĂ©szt a 10 hetes kihĂvĂĄsban, Ă©s szerezd meg a Cookpad kĂŒlönleges, ĂzutazĂł oklevelĂ©t! âšđ
Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom indiai samosa recepttel!