Indiai konyha 🍲🥘🥣

Az indiai  a világon az egyik legelterjedtebb, és legfűszeresebb konyha, mely talán ennek a fűszerességének köszönheti népszerűségét. Egységes indiai konyháról beszélni butaság lenne hiszen egy földrész méretű országról beszélünk (indiai szubkontinens), közel másfél milliárd lakóval, több tucat néppel, majdnem 20 nyelvvel, és azon belül is eltérő nyelvjárásokkal. 

Emellett megemlítendő vallási sokszínűsége is mely szintén befolyásolja a főzési szokásokat. Ilyen a marhahús például, hisz India jelentős részén szent állatnak számít a szarvasmarha , viszont a muzulmán lakosság fogyaszt marhát, ezzel pedig messzemenőkig szembe megy a Vaisnuisták szigorú vegetáriánus táplálkozása, ahol még a tojás, hagyma, fokhagyma fogyasztása sem megengedett. Földrajzilag is elég komoly India diverzitása hiszen a trópusitól, a sivatagin, át Himalájában megtalálható szélsőséges hegyvidéki éghajlatok, mind mind más gasztronómiai kultúra kialakulását hozták ebben a hatalmas országban. 

Erre még egy csavart tesz hogy India hosszú, hosszú éveken át, egészen a XX. századig Angol gyarmat volt, mely eredményezett egy erős európai hatást. És nam csak az angolok, a Portugálok is érzékeltették hatásukat az indiai gasztronómiában. Ilyen híres fogás például a goai gyökerekkel rendelkező portugál-indiai fogás a Vindaloo, mely egy fűszeres, kimondottan csípős húsos ragu, melyet borecettel savanyítanak. Nevében a Vin, utal a portugál borra.

Az indiában egyedülálló, európai ember számára nem teljes mértékben érthető, és elfogadható hindu kasztrendszer is befolyásolta a főzési szokásokat, hisz erősen szabályozta a legfelső kasztoktól a legalsókig hogy mely kasztba tartozó embereknek mi a megengedett és mi a tiltott étel. És ez nem is jelenti feltétlenül hogy a magasabb kasztbéliek, finomabbakat ehetnek az alacsonyabb kasztbéliektől. Egy példa hogy mondjuk a vallás a sertést egy tisztátalan állatnak tekinti, ezért fogyasztását csak az érinthetetlenek kasztjának (legalacsonyabb kaszt) engedi, közben egy számunkra mindennapi sokszínű és kedvelt finomságról van szó.  

Ami viszont egységesnek mondható az a fűszerek sokszínűsége, hisz nincs talán a világon még egy ország ahol ennyi féle friss, és szárított fűszert használnak. Még érdekesebbé teszi számunkra az indiai konyhát hogy olyan fűszereket mint pl. az ánizs, csillagánizs, fahéj, kardamom, szegfűszeg, melyeket szinte kizárólag, süteményekbe, desszertekbe használunk, indiában húsételek, zöldséges fogások készítéséhez is használnak. 

A teljes indiai konyhát bemutatni szinte lehetetlen mivel földrajzi sokszínűsége miatt, pl. zöldségek tekintetében elmondható, hogy szinte bármi megterem indiába. A sárgarépa, burgonya, bab, uborka, paradicsom, paprika, padlizsán, cukkini…. és sorolhatnánk a hazai piacon is megtalálható zöldségféléket, csak a töredékét adják az indiai piacon megtalálható rengeteg féle zöldségnek hiszen ehhez még hozzá jönnek a nálunk alig ismert trópusi, zöldségfélék. Ugyanez igaz a gyümölcsökre is hiszen a szőlőtől, az almán át az összes citrusfélékig, ananász, mangó, kókusz mind mind megtalálhatóak. 

Másik érdekesség hogy indiában szinte minden gabonaféle megtalálható legyen szó, rizsről, búzáról,árpáról, rozsról  vagy kukoricáról. Ezekből aztán számtalan kenyérféle készül főként különböző méretű és vastagságú lepénykenyerek. 

Végezetül egy megválaszolandó kérdés, nevezetesen a curry (körri) mely fűszert szinte mindenki az indiai konyhával azonosít, igazából tévesen. Miután india elnyerte függetlenségét a Brit koronától, és tömegében indultak haza az ott élő angolok, valamit haza akartak vinni Indiából. Valamilyen ízt, amit egyszerűen használhattak az angliai háztartásokban, amely íz emlékezteti őket az indiai évekre. Így született meg a curry fűszerkeverék mely, chiliporból, római köményből, kurkumából, lepkeszegmagból. Emellett számos összetevő kerülhet bele, mint a gyömbér, szerecsendió, kardamom, szegfűszeg, koriander, ánizsmag….. és gyakorlatilag csak a képzeletünk szabhat határt hogy mi minden más. 

De igazából Indiában a kari egy a magyarhoz hasonló pörkölt féleség,mely készülhet különféle húsokból, vagy zöldségekből, paneerból (indiai, ecettel készült házi túró) különbség talán csak az ízesítésben van. Sokkal csípősebb, és sokkal fűszeresebb. És nevét a kari cserjéből kapta mivel ennek a cserjének a levele szinte az összes kariban megtalálhatóak. Ennek a cserjének a neve angolul szintén curry és ebből is fakad hogy mást jelent indiában, és mást európában. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy délkelet ázsiai egytálétel típust is currynak hív a világ de ezt már ne boncolgassuk tovább…

Ha van kedvenc indiai fogásotok amit megmutatnátok itt a Cookpaden vagy csak most ismerkedtek az indiai konyhával, hát kalandra fel, és tartsatok velünk ízutazásunk következő országába. 
Látogasd meg a Cookpad indiai oldalát is: https://cookpad.com/id

Ízutazás a világ körül – Nyolcadik állomás: India

Utazz velünk a világ körül 🌎, különböző országok receptjeivel! 🍜🥘🍝🥧 Egy különleges, 10 részes videósorozatban mutatjuk be neked 10 ország 10 receptjét.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok országban van jelen, így Te is felfedezheted mit készítenek, mit szeretnek  enni az emberek a világ különböző pontjain. Vegyél részt a 10 hetes kihívásban, és szerezd meg a Cookpad különleges, ízutazó oklevelét! ✨📜

Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom indiai samosa recepttel!

Hozzászólások letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: