Közel-keleti konyha alatt a Földközi tenger nyugati medencéjének országainak konyháját értjük jellemzően a libanoni arab és az izraeli zsidó konyha sorolható ide. De meg említhetünk egy-két észak afrikai ország is például Marokkó vagy Tunézia mely szintén hasonló főzési kultúrával, alapanyagokkal rendelkezik mint a szigorúan földrajzi értelemben vett Közel-Kelet.
Ezekben a felsorolt arab országokban közös hogy korábban francia gyarmatok voltak ezért itt kicsit kifinomultabb gasztronómia alakult ki, a helyi alapanyagok, rusztikus főzési eljárások, nagyon szépen összeolvadtak a híres francia gasztronómiával.
A zsidó és az arab konyhára egyaránt igaz hogy szigorú vallási szabályoknak kell megfelelniük és bár sajnos komoly vallási ellentétek feszülnek egymásnak a térségben, egymás főzési, étkezési szokásait elfogadják. Főleg a szigorú zsidó “kóser” főzés, étkezés felel meg az arabok “halal” szabályainak. Hála istennek ebben legalább egyetértés van!
A közel keleti elmondható hogy tilos a sertéshús fogyasztása, helyette inkább a bárány, borjú, és a csirke melyeket fogyasztanak. Ezeket általában szabad tűzön grillezve készítenek el vagy a mi pörköltünkhöz hasonló ragus ételeket készítenek belőlük. Jellemzően sokkal több fűszert használnak ezen ételek elkészítéséhez, ilyenek a római kömény, fahéj, kardamom, különféle típusú borsok. Sokféle fűszerkeveréket is használnak ilyen például a híres arab 7 fűszer keverék a harissa, a perzsa bahara, vagy a marokkói ras el hanout. Ezeknek a keverékeknek az összetevői afrikából, és a távol keletről érkeznek, nem véletlenül hisz a híres fűszer karavánok évezredek óta érkeznek ide.
A húsok mellé legtöbbször salátákat, szolgálnak fel köretként, rengeteg paradicsom, paprika, uborka, padlizsán, hagyma, és ezek végtelen számú variációja jelenik meg, gazdagon fűszerezve főleg friss fűszernövényekkel mint a petrezselyem, a menta, vagy a koriander zöld. Savanyításnak legtöbbször citromot használnak, és rengeteg olívaolaj is kerül a zöldségekre.
Főleg az izraeli konyhára jellemző hogy túlnyomó többségben inkább zöldségeket fogyasztanak, kevesebb húst, és az ételek mellé sokféle, főleg lepénykenyereket fogyasztanak, melyek a pékségek fatüzelésű kemencéiben sülnek. Szintén az izraeli konyha jellegzetessége a sokféle tejtermék. Különböző joghurtok, krémsajtok, sajtok kerülnek az asztalra, gyakran egzotikus gyümölcsökkel gránátalmával, datolyával, tálalva főleg reggelikhez, amely az izraeli konyha legfőbb étkezése.
A közel keleti konyhák másik jellegzetes hozzávalója a csicseriborsó. Ebből a magas fehérjetartalmú hüvelyesből készül például a falafel, mely remek alternatívája például a hósgombócnak, és fasírtnak, ezért vegetáriánusok körében igen népszerű. Szintén csicseriborsóból készül a humusz, mely egy fűszeres, kissé savanykás krém, melyhez pirított szezámmag pasztát is adnak, és az étkezések elmaradhatatlan eleme.
Köretként gyakran fogyasztanak bulgurt vagy kuszkuszt is. Gyakorlatilag, ízre állagra a mi párolt rizsünkhöz hasonlít de búzából készül, amit előtte hántolnak, gőzölnek, és nagyobb darabokra törnek. Pár perc párolással ínycsiklandó köret készülhet belőle.
Szintén bulgurból készül a frissítő salátakülönlegesség a tabulé. Sok petrezselyemmel, uborkával, paradicsommal, citromlével és olívaolajjal készül.
Édességekben sem szenved hiányt a közel kelet. Rengeteg olajos magvat, diót, mogyorót, pisztáciát használnak a desszertek készítéséhez, amiket sok mézzel édesítenek, és narancsvirág, vagy rózsa vízzel tesznek még különlegesebbé. Ilyen csemegék például a babka a narancsos csokis izraeli kalács, vagy az arab baklava.
Ha van kedvetek tovább utazni, akkor tartsatok most is velünk, és utazzunk együtt a mesés közel keletre.
Ízutazás a világ körül – Tizedik állomás: Közel-Kelet
Utazz velünk a világ körül 🌎, különböző országok receptjeivel! 🍜🥘🍝🥧 Egy különleges, 10 részes videósorozatban mutatjuk be neked 10 ország 10 receptjét.
A Cookpad minden kontinensen, sok-sok országban van jelen, így Te is felfedezheted mit készítenek, mit szeretnek enni az emberek a világ különböző pontjain. Vegyél részt a 10 hetes kihívásban, és szerezd meg a Cookpad különleges, ízutazó oklevelét! ✨📜
Olvasd el a részleteket és nézd meg a receptvideót, egy finom Közel-keleti shakshouka recepttel!