Kényeztesd magad és a környezeted forró vagy hűtött, alkoholos vagy alkoholmentes italokkal. Ezen a héten is segítünk az inspirálódásban. Összeszedtük egy csokorban azokat a klasszikus ünnepi italokat, melyek felmelegítik a szíve és a lelket a hideg időben!

A forralt bor igazi klasszikus lélekmelegítő a téli időszakban. Leginkább szabadtéri karácsonyi vásárokban fogyasztjuk, nem csak Magyarországon, de egész Európa szerte, de otthon is könnyen elkészíthetjük. Készítése egyszerű, készülhet vörös, és fehérborból egyaránt. Jellemző fűszerei a fahéj, szegfűszeg, narancs, citrom, és a gyömbér, de felturbózhatjuk, egy kis borssal, szegfűborssal, vagy csillagánizzsal. Édesítéshez cukrot, vagy édesítősszert használjunk. Igazi ínyencek egy kupica rummal tehetik még gazdagabbá. Ha picit érdekesebbé akarjuk tenni a forralt borunkat készíthetjük valamilyen gyümölcsborból, mondjuk eper, vagy almaborból is.
https://cookpad.com/hu/kereses/forralt%20bor

A puncs. Az eredeti puncs alapját a rum, vagy más szeszes ital adja, és ezt fűszerezhetjük, lágyíthatjuk különféle citrusfélékkel. Mivel magában tömény lenne ezért minden esetben hígítani szükséges valamilyen itallal. Ez a víztől elkezdve lehet valamilyen gyümölcslé, tea, bor, vagy valamilyen gyümölcsbor, vagy ha a puncsot hidegen szolgáljuk fel nyáron akár pezsgő. Téli időszakban inkább a meleg puncsok fogyasztása a jellemző. Mivel kőbe vésett szabálya nincs a puncs készítésnek ezért csak a mi fantáziánkra van bízva hogy hogyan készítjük el, akár alkoholmentes formában is.

A grog, a puncshoz hasonló meleg szeszes ital, de az előzőtől eltérően, a grognak jobban körülírható a receptje. Az alapot mindig a sötét színű rum adja melyet először fel kell hígítani, teával, vagy vízzel. Édesíthetjük, cukorral, az eredetit természetesen a rum alapját adó barna nádcukorral, majd fűszerezzük fahéjjal és különféle citrusfélékkel, citrommal, naranccsal, limeal. https://cookpad.com/hu/kereses/grog

Házi likőrök. Likőröket nem csak boltban vásárolhatunk meg, hanem elkészíthetjük magunk is az ünnepi időszakban, és amellett hogy finom, karácsonyi ajándéknak is tökéletes! A házilag készített likőrök alapja, valamilyen magas alkohol tartalmú ital, jellemzően vodka vagy fehér rum, de a patikákban kapható tiszta szesz talán a legjobb, semleges íze miatt. Ha tiszta szeszt használunk mindig figyeljünk a megfelelő hígításra. A legegyszerűbb elkészítési mód ha készítünk egy cukorszirupot, melyhez valamilyen aromát adunk, majd megfelelő arányban hozzáadjuk az alkoholt. A likőrök álltalában 15-35%- ban tartalmaznak alkoholt. Népszerűek még a krémlikőrök, mint a tojáslikőr, csokilikőr, házi baileys, melyeket szintén fogyaszthatunk akár melegen is, egy nagy adag tejszínhabbal a tetején. Krémlikőrök számos verziója megtalálható a Cookpaden! https://cookpad.com/hu/kereses/lik%C5%91r

Forró csokoládé Sokféle por alapú forró csoki kapható a boltokban, de az igazit azért mégis csak mi magunk tudjuk elkészíteni házilag. És milyen egyszerű! A legfinomabb, ha tej és tejszín forró keverékében, magas kakaó tartalmú csokoládét egész egyszerűen felolvasztunk, és simára keverünk. Aztán ezt a finomságot már kedvünkre ízesíthetjük cukorral, narancshéjjal, fahéjjal, vaníliával…. tényleg csak a fantáziánkra van bízva mivel. Készíthetjük persze kakaóporból is, és ha túl hígnak találjuk, sűrítsük, egy kevés keményítővel, vagy csokoládés pudingporral. Felnőttek egy kupica rummal, whiskyvel is tehetnek egy csavart ebbe a klasszikus téli finomságba. Tejszínhabbal vagy anélkül, de beédesíti az ünnepet, és felmelegíti a lelkünket a hideg időben. Házi forrócsoki receptekért klikk ide: https://cookpad.com/hu/kereses/forr%C3%B3%20csoki
