
Egész évben, főleg tavasszal, nyáron a legjobb dolog mászkálni a piacon, nézni a sokféle zöldséget, gyümölcsöt, húsokat, inspirálódni, és ott a kínálat alapján eldönteni hogy az ember mit is fog főzni az elkövetkező napokban. Na a karácsony az más! Tömeg, rohanás, sorban állás, és leginkább ötlettelenség, hogy mi is legyen a karácsonyi menü? Maradjunk az évről évre beváltnál, vagy idén újítsunk valamit? Akár hogy is döntünk célszerű előre kitalálni a menüt, pár nappal előtte elkezdeni a főzést, előkészítést, hogy maradjon időnk egy nyugodt Karácsony estére. Nézzünk pár klasszikus fogást amikkel előre készülhetünk.

Arról korábban is írtunk, a halászlé hozzávalóit akár egy héttel karácsony előtt megvásárolhatjuk, az alaplét elkészítjük és a belevalókkal együtt lefagyaszthatjuk, és ráér 24-én elővenni és összeállítani a levest. https://cookpad.com/hu/kereses/hal%C3%A1szl%C3%A9


Mostanában egyre divatosabb a karácsonyi pulyka. Főleg az amerikai karácsonyok nagy kedvence, de már itthon is egyre többet készítjük karácsonykor. Legfinomabb ha gesztenyés töltelékkel készítjük el. A leglátványosabb ha egyben készítjük el, de vigyázzunk, ha erre adjuk a fejünket rutinosnak kell lennünk, ne 24-én kezdjünk kísérletezni. A legbiztosabb ha a gesztenyés pulykát mellfiléből készítjük, rolád formában. Az ilyen roládot érdemes baconba vagy szalonnába göngyölni, és vastagon alufóliába tekerve megsütni. Ha elkészült, így le is hűthetjük, és 24-én csak kicsomagoljuk, és a sütőben szépen megpirítjuk. https://cookpad.com/hu/receptek/1926593-karacsonyi-gesztenyes-pulyka

Az ünnepi menü tervezésekor fontos a megfelelő köret kiválasztása. Itt is célszerű olyat választani, persze azon kívül hogy passzoljon a főételhez amivel előre tudunk készülni, és a vacsora előtt gyorsan elkészíthető és persze látványos is. Nézzünk pár ilyet. Talán a legjobb választás a zöldségköreteken kívül a burgonya. Ezt számos formában készíthetjük, variálhatjuk, attól függően milyen húshoz tálaljuk. Szárazabb húsok mellé a legjobb a püré, mely szintén elkészíthető előző nap, tálalás előtt csak forró tejjel, és olvasztott vajjal kell dúsítani. A hercegnő burgonya szintén jó választás, hisz az alap előre elkészíthető, és csak sütni kell tálalás előtt 15 perccel. https://cookpad.com/hu/receptek/1925861-hercegno-burgonya. Ugyan ez a helyzet a krokettel, ( melyet szaftos ételekhez ajánlunk) amit le is fagyaszthatunk jó előre, és olajban 5-10 perc alatt süthető, akár fagyott állapotban is. Ez csak pár ötlet hogy miket készíthetünk burgonyából, de a Cookpaden több százat is találsz. https://cookpad.com/hu/kereses/burgonya

A burgonya mellett a zöldségköret mely illik a karácsonyhoz. Készülhet pl. sütőben, és talán ez is a legjobb választás, hisz nem kell mellette ácsorogni. Ha a vegyes zöldségköret mellett döntünk, válasszunk olyan összetevőket, melyeknek az elkészítési ideje megegyezik. Vegyünk is egy példát. Egy gesztenyés pulyka mellé a legjobb a burgonyapüré, de feldobhatjuk sült gyökérzöldségekkel is. Egy tepsibe tegyünk nagyobb darabokra vágott sárgarépát, zellert, fehérrépát, locsoljuk meg kevés olíva olajjal, tegyünk rá, sót, borsot, kevés friss rozmaringot, és irány a sütő. Gyors, egyszerű, egészséges, karácsonyi és finom. Még tehetünk egy csavart a köretbe, mikor pl. a pulykát sütjük, tegyünk mellé, főtt burgonyát, hagymát, almát, fűszerezzük kedvünk szerint, és a hússal együtt a köret is elkészült.