Az ünnepi menü megtervezése

Egész évben, főleg tavasszal, nyáron a legjobb dolog mászkálni a piacon, nézni a sokféle zöldséget, gyümölcsöt, húsokat, inspirálódni, és ott a kínálat alapján eldönteni hogy az ember mit is fog főzni az elkövetkező napokban. Na a karácsony az más! Tömeg, rohanás, sorban állás, és leginkább ötlettelenség, hogy mi is legyen a karácsonyi menü? Maradjunk az évről évre beváltnál, vagy idén újítsunk valamit? Akár hogy is döntünk célszerű előre kitalálni a menüt, pár nappal előtte elkezdeni a főzést, előkészítést, hogy maradjon időnk egy nyugodt Karácsony estére. Nézzünk pár klasszikus fogást amikkel előre készülhetünk.

Arról korábban is írtunk, a halászlé hozzávalóit akár egy héttel karácsony előtt megvásárolhatjuk, az alaplét elkészítjük és a belevalókkal együtt lefagyaszthatjuk, és ráér 24-én elővenni és összeállítani a levest. https://cookpad.com/hu/kereses/hal%C3%A1szl%C3%A9

A töltött káposzta. A töltött káposzta, melegítve a jó! Ez olyannyira igaz hogy frissen nem is az igazi. Készüljön a töltött káposzta bármiből is, lehet sertésből, szárnyasból, tehetünk a töltelékbe rizst, gerslit vagy zabpelyhet, lehet klasszikus vagy szabolcsi, mindegy is! Lényeg hogy már Karácsony előtt elkészíthetjük, és hideg helyen tárolva napokig friss marad, sőt csak az ízek érnek össze benne. 25-én, vagy karácsony másnap aztán irány egy vaslábosban, vagy cserépedényben a sütőbe, és fél óra múlva a család asztalán is van az ínycsiklandó töltött káposzta. https://cookpad.com/hu/kereses/t%C3%B6lt%C3%B6tt%20k%C3%A1poszta

Mostanában egyre divatosabb a karácsonyi pulyka. Főleg az amerikai karácsonyok nagy kedvence, de már itthon is egyre többet készítjük karácsonykor. Legfinomabb ha gesztenyés töltelékkel készítjük el. A leglátványosabb ha egyben készítjük el, de vigyázzunk, ha erre adjuk a fejünket rutinosnak kell lennünk, ne 24-én kezdjünk kísérletezni. A legbiztosabb ha a gesztenyés pulykát mellfiléből készítjük, rolád formában. Az ilyen roládot érdemes baconba vagy szalonnába göngyölni, és vastagon alufóliába tekerve megsütni. Ha elkészült, így le is hűthetjük, és 24-én csak kicsomagoljuk, és a sütőben szépen megpirítjuk. https://cookpad.com/hu/receptek/1926593-karacsonyi-gesztenyes-pulyka

Az ünnepi menü tervezésekor fontos a megfelelő köret kiválasztása. Itt is célszerű olyat választani, persze azon kívül hogy passzoljon a főételhez amivel előre tudunk készülni, és a vacsora előtt gyorsan elkészíthető és persze látványos is. Nézzünk pár ilyet. Talán a legjobb választás a zöldségköreteken kívül a burgonya. Ezt számos formában készíthetjük, variálhatjuk, attól függően milyen húshoz tálaljuk. Szárazabb húsok mellé a legjobb a püré, mely szintén elkészíthető előző nap, tálalás előtt csak forró tejjel, és olvasztott vajjal kell dúsítani. A hercegnő burgonya szintén jó választás, hisz az alap előre elkészíthető, és csak sütni kell tálalás előtt 15 perccel. https://cookpad.com/hu/receptek/1925861-hercegno-burgonya. Ugyan ez a helyzet a krokettel, ( melyet szaftos ételekhez ajánlunk) amit le is fagyaszthatunk jó előre, és olajban 5-10 perc alatt süthető, akár fagyott állapotban is. Ez csak pár ötlet hogy miket készíthetünk burgonyából, de a Cookpaden több százat is találsz. https://cookpad.com/hu/kereses/burgonya

A burgonya mellett a zöldségköret mely illik a karácsonyhoz. Készülhet pl. sütőben, és talán ez is a legjobb választás, hisz nem kell mellette ácsorogni. Ha a vegyes zöldségköret mellett döntünk, válasszunk olyan összetevőket, melyeknek az elkészítési ideje megegyezik. Vegyünk is egy példát. Egy gesztenyés pulyka mellé a legjobb a burgonyapüré, de feldobhatjuk sült gyökérzöldségekkel is. Egy tepsibe tegyünk nagyobb darabokra vágott sárgarépát, zellert, fehérrépát, locsoljuk meg kevés olíva olajjal, tegyünk rá, sót, borsot, kevés friss rozmaringot, és irány a sütő. Gyors, egyszerű, egészséges, karácsonyi és finom. Még tehetünk egy csavart a köretbe, mikor pl. a pulykát sütjük, tegyünk mellé, főtt burgonyát, hagymát, almát, fűszerezzük kedvünk szerint, és a hússal együtt a köret is elkészült.

Hozzászólások letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: